Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жителите на Кранево подготвят протест заради състоянието на инфраструктурата

Снимка: Мая Щърбанова

Жителите на курортното село Кранево, намиращо се на брега на морето, са готови за протест. Причината е окаяното състояние на инфраструктурата и липсата на почистване и поддръжка в населеното място. В края на миналата седмица кметът свика спешно общоселско събрание, в което бяха обсъдени както проблемите, така и действията, които местните хора и кметството биха предприели, ако гласът им не бъде чут от кмета на община Балчик.

Село Кранево десетилетия наред беше предпочитано място за детски и спортни лагери заради спокойствието, което предлага и заради морето и дългата плажна ивица, с която разполага. През последните години обаче тук се появиха крупни инвеститори, построиха се големи хотелски комплекси, направиха се нови спортни зали, в селото е построена и третата по големина в света ледена пързалка. По този начин курортното селище до голяма степен промени и облика си, както и облика на туристите, които го избират за своята почивка. Заедно с увеличения приток на почиващи и спортни отбори обаче, дойде и нуждата от повече внимание върху инфраструктурата на селището, неговата чистота и привлекателност за туриста. И тук, особено през последните две години, нещата не се развиват в правилната посока и проблемите все повече се натрупват. Съвсем резонно дойде и масовото недоволство на местните хора.

Защо се наложи свикването на общоселско събрание, каза за БНР кметът на населеното място Румен Николов. 

"Защото нещата станаха нетърпими, мръсотията в Кранево е нетърпима, няколко майки ни се обадиха за кърлежи, за змийчета, за гущерчета и като минете в която и да е част на селото, тревата е до кръста". 

Новата система, за която говори Румен Николов, е свързана с факта, че от миналата година село Кранево, заедно с още пет населени места в община Балчик, вече не са второстепенни разпоредители на бюджетни средства. Защо е така отговори Николай Ангелов, кмет на община Балчик.

"До миналата година ние имахме 6 села, които бяха второстепенни разпоредители на бюджетни средства, но тъй като Covid-кризата се отрази изключително много на бюджета на община Балчик и включително от тази години ние за пръв път в историята си сме и община в лошо финансово състояние, естествено е, че трябва да се направят някакви икономии и ние решихме заедно с общинските съветници, че трябва да има по-голям контрол върху разходването на средствата и по този начин нямаме нито един второстепенен разпоредител с бюджетни средства, не е само село Кранево".

Снимка: Мая Щърбанова

Законът определя, че 30% от сумата на сделка с недвижими имоти или наеми от такива трябва да бъдат разпределени за населеното място, в което е сключена сделката. Според кмета на община Балчик Николай Ангелов за 2020 година няма нито една подобна сделка в село Кранево. 

"Ние нямаме нито една сделка от миналата година в село Кранево".

Съвсем не на това мнение е обаче кметът на селото Румен Николов.

"Единият обект, който се строи в момента през 2021 година, единият имот започна миналата година, септември-октомври, когато приключи забраната. Сделката се извърши ранна пролет, а другият имот се продаде около януари-февруари, някъде там". 

Разминаване има и в твърденията на двамата кметове относно участието на село Кранево в постъпленията на общинската хазна. Според Николай Ангелов те са:

"Приходите общо са от порядъка около 600 хиляди лева на година от село Кранево".

И реакцията на Румен Николов.

"Веднага ще ви отговоря, че имам 3-4 големи обекта в Кранево, които плащат годишен налог в местни данъци и такси в порядъка на повече от 100 хиляди лева. В Кранево се плащат най-големите промили на такса смет и данък сгради - 5,75. Това, което е казал кметът - 600 хиляди лева е може би само от 4-5 големи обекта в Кранево. Такса смет за 2019 и 2020 година беше 1 милион и 40 хиляди лева".

Хората в селото и представителите на туристическия бранш недоволстват и от състоянието на настилката на уличната мрежа в Кранево. На много места в населеното място могат да се видят свидетелства на гениалната човешка изобретателност за предпазване на шофьорите от влизане в най-опасните за тях и автомобилите им дупки. Според Николай Ангелов той дори не знае кои точно улици имат нужда от ремонт, защото не е бил информиран за това.

Очаквано, на противоположната позиция е Румен Николов. 

"Аз се срамувам, че съм кмет на това село от 4-5 години".

След проведеното общоселско събрание реакцията на община Балчик не закъсня. От вчера заместник-кметът по строителството Димитрин Димитров, заедно с директора на общинското предприятие по комунални дейности извършват огледи на посочените като най-тревожни места в селото. Кметът Румен Николов заяви, че той не е съгласен да се ремонтира пътя Кранево- Рогачево за сумата от над 900 000 лева, а тези пари иска да бъдат вложени в инфраструктурата на населеното място. Румен Николов е и категоричен, че стачната готовност за затваряне на главния път Дуранкулак - Варна засега остава.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.