Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнографскат изложба "Багри от долините на Струма и Места" в Перник

В село Люляково са събрани специфични носии на нашите прадеди - мюсюлмани и християни.
Снимка: БГНЕС

Етнографската изложба "Багри от долините на Струма и Места" гостува в Регионалния исторически музей в Перник. Експозицията е съвместна на музеите в Брезник, Перник, Кюстендил, Банско и Гоце Делчев и показва традиционни облекла, тъкани и накити от Югозападна България.

Изложбата се организира на ротационен принцип, като всяка година гостува на различен музей. За първи път тя беше показана в Брезник през 2018 година, а Перник е вторият град в региона,чиито жители ще имат възможност да разгледат традиционните облекла, съхранявани във фондовете на петте музея.

Изложбата акцентира върху двата типа женско облекло в Югозападна България - саята и сукманът. Показани са и граовски литаци, сапаревскобански бръчник, белодрешен и чернодрешен костюм, кафтани, фустанели, шамии и др.

"По облеклото е възможно да се определи семейното положение на жената. То може да бъде и знак за възраст, за религия", посочи етнографът в пернишкия музей ЦветаБакарска. Наред с носиите, изложбата представя ковани накити, губери, козяци, черги и различни предмети от бита на хората.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени