Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Константин Бобчев за преподавателската работа и подкрепата за младите

Д-р Константин Бобчев
Снимка: личен архив

Преди 101 години Университетът за национално и световно стопанство е учреден като свободен университет за политически и стопански науки. Възпитаници и преподаватели във висшето учебно заведение са бивши министър-председатели и министри в демократичната история.

Д-р Константин Бобчев, който е правнук на основателя на университета проф. Стефан Бобчев, каза за БНР:

"Това е нещо повече от предизвикателство. Когато летвата е поставена толкова високо, човек или се съобразява с това, или изцяло неглижира това нещо и намира своя служебен или академичен път в друга посока. Аз приех предизвикателството в сянката на един такъв титан като Стефан Бобчев да опитам да направя нещо. Няма как да пречи такова нещо, такова нещо само би могло да помогне, само би могло да амбицира един човек, който както и предшествениците му, да опита да направи нещо изцяло в полза на студентите, на бъдещето на младите хора, които избраха не само да учат в нашия университет, но и да останат в България".

Според него трябва да се поучим от хората с истински възрожденски дух и да рискуваме и да инвестираме в младите, да подпомогнем тяхното развитие:

"Аз трябва да ви кажа, че съм изключително приятно изненадан от интереса на младите и смислените въпроси, които те задават".

По думите му младите хора мислят за бъдещето си:

"Аз съм изключително приятно изненадан от това какъв интерес имат те към образованието, колко смислени и интересни въпроси задават, конкретни във връзка със специалностите, които се преподават в Университета, точно какви предмети ще се изучават, точно как ще се изучават, какво е бъдещето им развитие и какви са шансовете им за бъдеща реализация", допълни в предаването "Нещо повече" Стефан Бобчев.

Той преподава две дисциплини в специалност "Недвижима собственост" в УНСС.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!