Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС призова за спиране на нападенията срещу цивилни в Близкия изток

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нападенията срещу цивилното население в Израел и Палестина трябва да спрат, заяви министърът на външните работи Светлан Стоев.

На видеоконференция на външните министри от Евросъюза тази вечер българският първи дипломат е подчертал, че "насилието може да доведе до радикализация сред младите хора в региона и до влошаване на ситуацията за години напред".

26 от 27-те министри приеха декларация за незабавно спиране на огъня, след като и днес Хамас продължи ракетния обстрел, а Израел - бомбардировките над ивицата Газа. Единствен унгарският външен министър Петер Сиярто порица колегите си за "едностранчивост" по отношение на Израел.

Министрите на външните работи на ЕС са подкрепили текст, в който определят като приоритет за Близкия Изток незабавното спиране на всякакво насилие и прекратяването на огъня. Несъгласие с цялостния текст е изразила само Унгария.

"Текстът е неофициален, но се учудвам, че има несъгласни с него", каза върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел след края на видеоконференцията на министрите. Той уточни, че същата страна членка наскоро е блокирала постигането на обща европейска позиция в Съвета за сигурност на ООН. Пред "Хоризонт" запознати поясниха, че това се е случило в неделя и става дума пак за насилието в Близкия Изток.

Борел подчерта, че целта на ЕС е да се защити цивилното население и да се осигури хуманитарен достъп до ивицата Газа.  Той определи като неприемлив високия брой на жертвите и ранените през последните дни, в това число - жени и деца:

"Осъждаме ракетните атаки на "Хамас" и други терористични групировки на територията на Израел. Напълно подкрепяме правото на Израел на самоотбрана, но също така смятаме и заявихме, че това трябва да се направи съразмерно и при зачитане на международното хуманитарно право", каза Борел и съобщи, че е обсъждал с испанската министърка на външните работи Аранча Гонсалес наплива на мигранти на испанска територия.

Както се разбра, в испанския анклав Сеута, разположен на територията на Мароко, само за 1 ден с плуване са пристигнали над 6 хиляди души, много от които непълнолетни. От тях е загинал поне един човек. Борел определи този брой като "безпрецедентен".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна