Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Джаз за деца" отпразнува единадесетия си рожден ден

Снимка: Лидия Добрева

На 15 май 2021 година беше отпразнуван единадесетият рожден ден на "Джаз за деца". Срещата се проведе в просторния двор на "Кондабайда" - резиденция за деца и животни.

Снимка: Лидия Добрева

На сцената звучаха детски песни в нови аранжименти, импровизации по мелодии от любими филми, мюзикъли и известни джаз стандарти, в изпълнение на Велека Цанкова – вокал, Димитър Благоев – китара, Михаил Иванов – контрабас, Невена Григорова – барабани, Венцислав Благоев – тромпет.

Снимка: Лидия Добрева

Очакваме и много от порасналите ни солисти, някои от които вече са големи, някои са студенти в Консерваторията, други поеха по друг път. Тази хубава енергия, която джазът дава и детските песни, изпети с жив оркестър, запазва всички тези деца и младежи“, каза за БНР музикантът Венцислав Благоев.

Той заяви, че се радва  от това, че има младежки джаз фестивали, приказки за джаз.

„Хората разбраха, че джазът не е елитарно изкуство, имаше такова суеверие преди много години, когато аз започнах, че само 10 души български музиканти могат да свирят джаз и още 15 могат да го слушат. Ние опровергахме това и е основното, което направихме. Разбрахме, че идеята има последователи не само в България, дори и в Америка опитаха от нашето ноухау“, допълни в предаването „Закуска на тревата“ Благоев.

 Снимка: Лидия Добрева

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна