Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заев в Брюксел: РСМ е изпълнила всичко, чакаме начало на преговори с ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че е отворен във всеки момент за обсъждане на двустранни разговори с България, без обаче това да влияе на влизането на страната му в ЕС.

Заев тази вечер по покана на вицепрезидента на Европейската комисия и върховен представител на ЕС по сигурността и външната политика Жозеп Борел ще присъства на съвместна работна вечеря с лидерите на Западните Балкани в Брюксел за обсъждане на актуални проблеми за региона в контекста на напредъка на страните в процеса на присъединяване към ЕС.

В изявление, публикувано малко преди срещата, правителственият отдел за връзки с обществеността заяви, че премиерът Заев идва с послания към лидерите на институциите на ЕС.

„Република Северна Македония е изпълнила всички свои задължения, произтичащи от списъка с критерии за започване на окончателния процес на преговори за присъединяване към Европейския съюз. Европейската комисия призна това в своите доклади за напредъка на страната до Европейския съвет и до лидерите на страните членки на ЕС, като много ясно посочи, че страната има безусловна препоръка за започване на преговори”, каза премиерът Заев.

Той добави, че Северна Македония е направила много, че е изпълнила редица критерии и че сега е моментът ЕС да изпълни обещаното към страната без забавяне.

Заев подчерта, че очаква решение да се приеме рамката за преговори и да се проведе първата междуправителствена конференция с ЕС като по този начин да формализира началото на преговорите по време на мандата на португалското председателство на Съюза.

„Представителите на ЕС знаят и разбират, че нашата македонска идентичност и македонският език не са и никога няма да бъдат на масата за преговори. Те знаят и разбират, че това не е било и не трябва да бъде на европейската маса за преговори за членството на Р Северна Македония в ЕС", заяви премиерът Заев.

Той добави, че Северна Македония е готова във всеки момент и има абсолютно добра воля по двустранните въпроси, както се посочва в изявлението, да разговаря с България по всяко време, без да се засяга присъединяването на страната към Европейския съюз.

„Ние имаме неразделна позиция с лидерите на страните от Западните Балкани”, каза премиерът Заев и то е, че всяко забавяне в процеса на включване на Западните Балкани поставя под въпрос многократният ангажимент на ЕС за разширяването му.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна