Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 46 000 зрелостници писаха върху "Песента на колелетата" на матурата

| обновено на 19.05.21 в 12:01
Снимка: БГНЕС

Върху произведението "Песента на колелетата" на Йордан Йовков писаха зрелостниците в третия модул на задължителната матура по български език и литература. 

Близо 3500 от записаните зрелостници не са се явили на задължителната матура по български език и литература, съобщиха от Министерството на образованието. В залите на 750 училища в страната влязоха близо 46 хиляди ученици.

В Ямбол и Самоков двама зрелостници са били отстранени заради ползване на мобилни телефони. Други трима в София са се явили без документи за самоличност, но след проверка са били допуснати. Осем карантинирани ученици от различни градове на страната успяха да положат изпит, а други двама, болни от Covid-19 ще се явят на сесията през август.

В условия на извънредна епидемична обстановка близо зрелостниците се явиха на задължителен изпит по български език и литература. За първи път изпитът се предаваше от камери в реално време, а родителите можеха да наблюдават.

За първи път изпитът се заснемаше от камери и се предаваше на живо в 28-те регионални управления на образованието в страната. Различното сега е, че по трима родители от всяко училище, ще могат да гледат в реално време.

Изпитните зали бяха общо 5000, а квесторите над 15 000 души.

Зрелостниците влизаха със служебна бележка в електронен формат и лични документи в оригинал. Задължително бе носенето на предпазна маска и прозрачен плик за личните вещи.

На изпита бе разрешена химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума.

Матурата продължава 4 астрономически часа, разделена в три модула. 

Първият с 30 затворени въпроса, вторият с 10 въпроса със свободен отговор, а в третият пишат есе или интерпретативно съчинение по зададена тема.

Оценяването на изпитните работи ще стане в периода между 22-ри май и 6-и юни, а резултатите ще станат ясни до 7-и юни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени