Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект на млади българки за подвижен кампус на бъдещето спечели международен конкурс

Златимира Симеонова и Магдалена Андонова

Преддипломният проект The Mobile University на младите български архитекти Златимира Симеонова  и Магдалена Андонова от Катедра "История и теория на архитектурата" в Университета по архитектура, строителство и геодезия спечели една от 10-те специални награди измежду 388 участници на международния архитектурен конкурс Bauhaus Campus 2021.

„Проектът е за създаването на един мобилен, високотехнологичен, подвижен, рециклируем кампус от бъдещото“, разказаха в „Хоризонт до обед“ Златимира Симеонова и Магдалена Андонова.

„Нашият университет е изграден от единични мобилни елементи, които лесно се трансформират и разглобяват, което позволява сградата да бъде местена. Тази сграда може да бъде разглобена и нейните елементи да бъдат рециклирани, казаха още бъдещите архитектки.

„Техният проект за нов кампус на Bauhaus не е случаен, защото 2019 година беше годината на отбелязването на 100–годишнината на тази най-влиятелна немска школа по архитектура и изкуства“, посочи пред БНР архитект Анета Василева от Катедра История и теория на архитектурата.

„Освен това ЕС се развива все повече в преосмисляне на ролята на архитектурата и изкуствата и дизайна в посока опазване на околната среда и енергоефективността, поясни още архитект Василева.

"Всяка криза провокира нови визионерски проекти и именно Bauhaus е такъв проект след края на Първата световна война и ние видяхме възможност да преосмислим бъдещото на архитектурата в контекста на пандемията. Това ни подтикна нашият проект да бъде за високотехнологичен университет, освен всичко останало. Ние сме направили и каталог на проекта, имаме и модули за озеленяване, големината на кампуса може да варира, даваме едно универсално решение", разказаха още бъдещите архитектки.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна