Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Стойнев: Неоправдан е плачът, че се махат професионалисти

Веселин Стойнев
Снимка: Стопкадър, БНТ

"Свидетели сме на изпълнение на очакваното от служебното правителство за решителна промяна и скъсване с един модел, който мнозина смятаме за олигархичен, и с една държава, превзета от частни интереси и незаконни структури. Кадровите промени, без които не може да се провежда каквато и да било политика, са абсолютно оправдани, неоправдан е плачът, че се махат професионалистите". Този коментар направи пред БНР журналистът Веселин Стойнев. 

Според него този служебен кабинет може да даде добро начало на разчистването след три мандата управление на страната от ГЕРБ.

Той посочи, че не може 11 години да се говори за калинки в управленските структури, а сега да се говори, че това са професионалисти:

"В системата на МВР няма уволнения, там се правят понижения, но зам.-шефът на СДВР се издига до началник", даде пример журналистът.

Веселин Стойнев коментира, че министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е човекът, от когото се очакват половината от промените, които трябва да извърши кабинетът на Стефан Янев:

"Предполагам, че е прегорял и затова изпусна репликата, но това е недопустимо (в интервюто си за БНР Рашков коментира участието си в предаване на бТВ и заяви, че ако е собственик на телевизията, ще отстрани журналистите Биляна Гавазова и Златимир Йочев - б.р.). ...  По-добре първо да върши повече работа и после да дава интервюта. Както виждаме, това министерство и този министър имат голям размах и за три дни промениха доста неща, поне кадрово".

По думите на журналиста прави впечатление, че голяма част от новоназначените областни управители имат "полицейски бекграунд" - имат голям опит в годините назад в структурите на различни РДВР-та:

"Те се явяват като втори полицейски ешелон. Функцията на областния управител е и да контролира актовете на кметовете за законосъобразност. Те могат да бъдат натоварени и с функция по охрана на изборите, което е главната задача на това правителство".

 В предаването "Нещо повече" журналистът коментира данните от социологическо проучване на "Галъп", според което ГЕРБ запазва преднина пред "Има такъв народ", но с минимална разлика - 22,8% към 20,1%:

"Вижда се трендът - ГЕРБ спада, ИТН и "Демократична България" покачват подкрепа, може би и "Изправи се! Мутри вън!". ... До изборите на 11 юли ГЕРБ ще падне под 20%".

Интервюто на Людмила Железова с Веселин Стойнев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна