Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 заведения в пловдивския квартал "Капана" събират разделно отпадъци

Снимка: Сдружение БГ Бъди активен

Над 20 заведения в пловдивския квартал "Капана" събират разделно отпадъците си, като така се приобщават към инициативата "Искам да съм полезен… Рециклирай ме!" на Сдружението БГ Бъди активен. Тя ще продължи до края на месец юли, като след приключването й ще бъдат отправени предложения и препоръки към администрацията за трайно въвеждане на тези практики.

В пловдивския "Капан" се провеждат фестивали, концерти и спектакли. „Безспорно това са едни от най-приятните моменти в живота на всеки град. Но освен положителните емоции, те носят със себе си и много отпадъци. Вече няколко години партнираме на събитията тук с цел на намалим генерирани от тях отпадък, а този който не можем да предотвратим - да съберем разделно, за да отиде за рециклиране“, каза в „Преди всички“ Румяна Киризиева от БГ Бъди активен:

„Вярваме че заедно със собствениците на заведенията в Капана, които прегъннаха идеята ни и са наши съмишленици, можем да достигнем по-близо до хората“, подчерта още Киризиева.

На заведенията, присъединили се към инициативата са раздадени и специални стикери, за да се отличават, както и материали, за да запалят за каузата и своите клиенти. Има и информационни пирамиди с послание „Без отпадъци“, като са изброени и стъпките за опазване на природата.

От своя страна заведенията поставят отделен кош за събиране на пластмасови отпадъци, а специален камион минава по график, за да ги извозва.

Собственикът на популярен ресторант в града на тепетата Райчо Марков посочи пред БНР, че очаква повече ангажираност от страна на общинската администрация по проблема с отпадъците в кварталите.

“Искам да съм полезен….Рециклирай ме!”  тече в градовете Пловдив, Варна, Силистра, Шумен, Добрич, Смолян и Плевен. Под тепетата кампанията се осъществява в партньорство с ЕКОПАК България и Община Пловдив, дирекция Екология. Поставената цел за 2021-ва от организаторите е да бъдат събрани 2 тона пластмасови опаковки.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна