Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция за руското влияние в медиите в четири европейски страни

Румена Филипова от Центъра за изследване на демокрацията

„Изходната точка на нашия доклад е свързана с антидемократичните тенденции, които наблюдаваме в цяла Европа, включително възходът на популизма особено след 2008 г. в резултат на разочарование на политическите елити, икономическите процеси, но също така и дигиталните технологии, които често имат негативно влияние върху демократичните процеси“, коментира в „Хоризонт до обед“ Румена Филипова, млад анализатор от Центъра за изследване на демокрацията. 

Тя участва в Международна конференция за руското влияние в медиите в четири европейски страни, една от които е България.

„Операциите за влияние провеждани от авторитарни държави като Русия допълнително засилват тези антидемократични тенденции най-вече чрез уронване на доверието в демократичните институции“, твърди Румена Филипова.

Филева посочи, че изследват четири държави – България, Полша, Чехия и Германия и влиянието на Русия върху медиите там.

„И виждаме, че историческите влияния върху Централна и Източна Европа от страна на Русия са доста големи, но същевременно виждаме, че и Германия не е имунизирана от руски влияния, кръговете във политическия и бизнес елит в Германия.

Има много сходства между 4-те държави по отношение на разпространението на проруските пропагандни послания. Те са групирани в четири тематики - национализъм, миграция, енергетика и джендър", разказа още Филипова.

По думите ѝ у нас не се наблюдава директна и формална собственост от страна на Русия в български медии.

"Но това не означава, че руско влияние няма, напротив това се случва чрез неформални канали, местни олигархични групи, които притежават медии, но от своя страна имат политически и икономически зависимости от проруски групи", каза Румена Филипова.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени