Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Уникална археологическа находка реставрират в Плевен

Снимка: Латинка Светозарова

В Регионалния исторически музей в Плевен започват реставрация на уникална археологическа находка. Това е ценен римски надгробен паметник от II-III век, иззет от дома на иманяр и спасен за историческата наука.

В следобедните часове на 19 май от Кнежа е пренесен в Регионалния исторически музей в Плевен близо 700 килограмов надгробен паметник от 2-3 век. Не се знае къде точно е намерен, тъй като от десетина години е бил в ръцете на иманяри. Надгробният паметник е на знатен римлянин от управлението на Римските провинции. За това говори първоначалния оглед.

"Движимият паметник на културата, който вече е в разпореждане на Регионалния исторически музей в Пленен носи характеристиките на класически Рим по своята изработка, по своя стил, по материала. Става въпрос за надгробен паметник от края на II, възможно началото на III век. Говорим за класически римски период. Може би един от най-силните периоди от присъствието на Римската империя на територията на Мизия и на територията на Балканския полуостров. Този род паметници са свързани с почит и отразяване на определено уважение към хора, които са във върха на римската администрация по места", каза за БНР д-р Володя Попов, директор на РИМ Плевен.

Снимка: Латинка Светозарова

Експонатът представлява еднометров четириъгълник:

"От трите страни е с триизмерни фигури, едната му страна е плоска. Фронтално е изобразена персоната, която е била погребана там", допълни в предаването "12 + 3" д-р Попов.

Д-р Попов изрази специална благодарност на екипа на Районното управление в Кнежа с началник Калин Добрев за адекватната и бърза реакция за  спасяването на движимия паметник за историческата наука:

"За да стигне този недвижим паметник до нас, ние сме изключително благодарни и като Министерство на културата и като регионален исторически музей на РПУ Кнежа. Самият факт, че те веднага установиха връзка със специалисти, с нас, след това ни съдействаха за организацията за пренасянето на този 700-800 килограмов камък от Кнежа до тук не може да не сме им благодарни".

Снимка: Латинка Светозарова

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.