Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хийтроу" отваря терминал за пътници от рискови страни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-голямото британско летище -  "Хийтроу" - ще отвори терминал специално за пристигащите пътници от страни от "червения списък" с най-голям риск от заразявания с Covid-19. Решението последва критиките към летището и правителството, че пристигащите в момента от тези рискови страни се редят с часове на една и съща опашка с всички останали пътници. 

От 1 юни всички пътници, пристигащи на "Хийтроу" от държави от "червения списък" ще преминават през Терминал 3, който бе затворен за последната година. От там хората ще пътуват до хотели, където да прекарат задължителната 10-дневна карантина.

Само 12 дестинации попадат в "зеления списък" на правителството, пристигащите от които не трябва да се изолират.

Най-голям е броят на страните в "жълтия списък", сред които и България. Пътниците от тези държави трябва да се самоизолират в домашни условия. Правителството обаче съветва британците да не пътуват до страните от тази категория. С очакванията, че някои от тях скоро могат да бъдат преместени в "зеления списък", властите се надяват, че отварянето на Терминал 3 само за рискови страни ще облекчи работата на гранична полиция.

Системата за пътувания на принципа на "светофара" се преразглежда на всеки три седмици.

В петък Испания обяви, че вдига ограниченията за британски туристи от понеделник. Това създава куриозната ситуация, британците, желаещи да посетят страната, която все още е в "жълтия списък", да трябва да го направят против съвета на правителството, поемайки съответните рискове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна