Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 31 май

Пролетният базар на книгата пред НДК ще е цяла седмица

Снимка: Асоциация „Българска книга“

Традиционният Пролетен базар на книгата ще се открие на 31 май, понеделник, само дни след Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, и в навечерието на Международния ден на детето, съобщи в ефира на Радио София Десислава Алексиева от основния организатор Асоциация „Българска книга“.

Любимото пролетно събитие отново ще предложи на многохилядната си публика вълнуваща разходка сред хиляди книги, представяйки над 120 от водещите български книгоиздатели и книготърговци, разположени в 54 шатри в парка пред НДК.

До жълтата шатра на Литературния кът, както и на щандовете на изложителите и на други партньорски локации, читателите могат да се срещнат за автограф с писатели и поети, сред които Аксиния Михайлова, Александър Габровски, Асен Сираков, Афонсу Круш (Португалия), Бойко Беленски, Георги Господинов, Деметра Дулева, Елена Алексиева, Здравка Евтимова, Иван Владимиров - Нав, Йорданка Белева, Калин Терзийски, Камелия Кучер, Катерина Хапсали, Краси Георгиев, Любомир Кючуков, Мария Донева, Петко Славов, Петър Чухов, Росен Карамфилов, Светлозар Желев, Теодора Николова, Христо Карастоянов, и доста други.

В Международния ден на детето 1 юни, програмата е изцяло посветена на младите читатели – ще има игри, представяния на книги, срещи с автори и детски работилници. Всички събития са с вход свободен, допълни Десислава Алексиева.

В рамките на базара ще се проведе и дискусия (2 юни) по повод намалената ставка на ДДС (9%) върху книгите и защо е важно тя да се превърне в постоянна. Петицията, инициирана от Асоциация „Българска книга”, е достъпна онлайн и може да бъде подписана от всеки, който желае да подкрепи книгите и четенето.Събраните подписи ще бъдат изпратени на институциите, за да служат като допълнителен аргумент при вземането на решение за запазване на намалената ставка на ДДС върху книгите и прилагане на други политики за подкрепа на четенето.

„Книгите на са бързооборотна стока. Това е инвестиция в бъдещето. Ако мярката остане постоянна и след пандемията, издателите ще могат да плащат по-добре на автори, преводачи, илюстратори. Ще може да се издават и повече книги“, подчерта Десислава Алексиева.

Работното време на изложението е от 10:00 ч. до 20:00 ч. от 31 май до 5 юни (понеделник - събота) и от 10:00 ч. до 19:00 ч. на 6 юни (неделя).

Събитието се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура” и е част от Календара на културните събития на Столичната община.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Десислава Алексиева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна