Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявяват реформа на „повредената“ британска имиграционна система

Прити Пател - вътрешен министър на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

По-късно днес британският вътрешен министър Прити Пател ще обещае мащабна реформа  на имиграционната система, която по-нейните думи е „повредена“. В реч на организирана от мозъчен тръст конференция Пател ще потвърди плановете за нова „дигитална граница“, която ще изисква от посетителите на Острова да попълват повече формуляри и вероятно да плащат допълнително такси.

Подробностите ще станат известни по-късно, но вече се знае, че Прити Пател ще заяви, че новата система, основаваща се на електронно разрешение за пътуване по американски образец, ще направи границите на Обединеното кралство по-сигурни, като автоматично засича криминално проявени от други държави и ще предостави много по-точна и изчерпателна статистика за пътуващите.

Това обаче означава, че всеки пристигащ на Острова ще трябва да плаща около 9 паунда предварително, за да може новата система да извърши необходимите проверки, твърди вестник „Таймс“.

Вътрешният министър ще изложи и планове за отказ на статут на бежанци на търсещи убежище, които са преминали през „сигурни“ страни преди да пристигнат на Острова.

Идеята бе включена в речта на кралицата и незабавно бе критикувана от Агенцията на ООН за бежанците, че Великобритания ще наруши исторически поети ангажименти.

Пател защити пред Скай нюз плановете си да направи по-труден живота на бежанците.

„Хората ,които биват прехвърляни на Острова трябва да търсят убежище в първата сигурна срана , през която преминават – често това са държави от ЕС, а не да поемат риска да идват в Обединеното кралство“, изтъкна Пател.

Лейбъристите критикуваха правителството на консерваторите за сегашната нефункционираща имиграционна система, обвинявайки го в пълна некомпетентност и в търсена на вината другаде.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени