Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 партии и 4 коалиции са подали документи за участие в изборите

| обновено на 25.05.21 в 17:39
Лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов при регистрацията на партията за изборите на 11 юли - 25 май 2021
Снимка: БГНЕС

Утре приключва възможността за регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори на 11 юли. До този момент в ЦИК документи са подали 11 партии и 4 коалиции.

Документите на "Има такъв народ" подаде заместник-председателят Тошко Йорданов, придружен от организационния секретар Виктория Василева.

"Резултата ще го кажат хората. Единственото очакване е, че тези избори ще са по-честни", беше краткият коментар на Йорданов.

ДПС внесе над 7000 подписа в ЦИК, за да се регистрира за участие в предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

Председателят на партията Мустафа Карадайъ ги определи като много важни.

„Пред нас стоят едни важни избори с оглед на многото кризи, които ги има в страната. И здравна, и социална, и икономическа, и пандемична, а и политическа и затова няма как да бъде друга заявката, освен отиваме на едни избори, които да произведат необходимото, за да има стабилност в страната" .

Карадайъ отказа да коментира скандала с подслушването на политици, но предупреди:

„Преди избори има много теми, които се отварят в различни посоки, които като минат изборите след това фактическата картина казва друго. В конкретния случай не искам да правя внушение“.

ДПС ще направи „минимални промени в листите, за да постигне максимален резултат“, каза още Карадайъ.

И партия "Възраждане" се регистрира за участие във вота. Организационният секретар Николай Дренчев обясни защо се явяват самостоятелно:

"Очакванията са влизане на "Възраждане" в следващия парламент. "Възраждане" няма да се скрие зад коалиция, зад договорки, които биха ни катапултирали лесно и бързо в Народното събрание. Но това би било за сметка на нашите обещания". 

Лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов обяви, че запазват идентичността си и затова участват самостоятелно, като разчитат да увеличат гласовете си:

"Най-лесно беше да търсим формулата на някаква безпринципна коалиция. Това, което прави впечатление, е, че тези, които провокират скандали, могат да получат краткосрочен политически дивидент. Ние сме заложили много ясни послания в нашата управленска програма. Тя няма и да бъде променяна, само ще бъде малко коригирана, за да могат хората да избират, а не просто да търсим скандалите".

Цветан Цветанов се оплака, че партията му е била репресирана на предишните избори. Сега очаква повече гласове.

"Другите политически партии ни възприеха като патерица на ГЕРБ и всъщност ние бяхме в най-неизгодната ситуация".

Отказ от коалиция след изборите декларираха и от партия "Българско лято". Председателят на партията Борил Соколов каза, че Васил Божков ще води две листи на формацията и изрази надежда той да се върне в страната:

"Дошъл е момента всички да искат справедливост за всяко едно естество, така че ние вярваме, че влизаме на тези парламентарни избори. Със сигурност ще чакаме повече гласове от чужбина. Ние дори до днес отваряме нашите листи за хора от чужбина. Т.е., имаме кампания, с която приканваме хора от чужбина да се включват в листи. Все пак знаете, България е там, където има българи. Не трябва да ги използваме само като гласоподаватели - това са хора с опит, хора видели как се случват нещата на Запад и ние сме готови да отворим листите си за тях. Точно защото сме категорични, че ще влезем, не сме готови на коалиция. Готови сме с някаква работа съвместна, но само ако другата партия се съгласява с нашите точки".

"Републиканци за България" и "Българско лято" разчитат на машинния вот като средство да се намалят манипулациите на вота.

В късния следобед документи подаде и Движение "Заедно за промяна".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени