Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев: Планът за възстановяване трябва да бъде променен

| обновено на 25.05.21 в 17:57
Държавният глава Румен Радев в Брюксел
Снимка: Пресслужба на ЕС

Президентът Румен Радев заяви, че има редица неща, които трябва да се ревизират в плана за развитие на България. В момента документът се намира за съгласуване в Европейската комисия.

Държавният глава, който говори пред журналисти през втория ден от заседанието на европейските лидери в Брюксел, подчерта, че преходът към зелена икономика, какъвто е заложен, крие своите опасности за нас.

Той допълни, че служебният кабинет, макар да няма необходимата оторизация, работи в тази насока:

„Надявам се служебният кабинет, там е концентриран сериозен експертен потенциал, да успее в срок да предложи тези проекти. Има време, определено, времева рамка, в която те трябва да преминат одобрение и съгласуване, да се върнат пак. И ако следващото редовно правителство ги припознае, това означава, че работата ще бъде свършена“.

Държавният глава подчерта, че ако преходът към зелена икономика се осъществи по приетия в момента начин, това ще означава богатите страни да стават по-богати, а бедните като нашата - още по-бедни и да губят своята конкурентоспособност.

Затова според него са необходими много сериозни инвестиции от тези, които „ни тикат“ в тази посока:

„Ние нямаме ресурсите да го направим и второ – изисква време, защото ако следваме безропотно това, което вече е прието, това означава нашите базови мощности – говоря за въглищната енергетика, съвсем скоро ние сами да се откажем от тях, защото ще станат абсолютно непосилни. Ще има и голям социален ефект върху най-уязвимите социални групи. Така че ние сме длъжни да защитим, доколкото можем в тази ситуация, нашия интерес“.

Президентът Радев съобщи, че се очаква на Съвета през втората половина на юни да има придвижване на въпроса за започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС

Прехващането и принудителното приземяване на самолета на Райънеър над Беларус е в разрез с международното право, заяви държавният глава. 

Радев посочи, че паралелно с изразяването на безпокойство трябва да се търси диалог с Русия и се мотивира така:

„Ако продължим да стоим твърде разделени с Русия, къде ще отиде тя. Знаете, че тя може да поеме и по друг път, знаете за все по-голямото сближаване с Китай. Така че трябва да се търси балансът, трябва да се търси диалогът“.

На въпрос на „Хоризонт“ защо вчера не е изразил позицията си за принудителното приземяване на пътническия самолет в Минск преди началото на заседанието при положение, че това са направили повечето европейски лидери, той отговори:

„Вземането на отношение от мен, когато представлявам страната в Европейския съюз, е в Съвета на Европейския съюз. Снощи всички лидери категорично осъдихме действията на Беларус по отвличането и принудителното кацане на самолета, което е абсолютно нарушение на международното право, правилата за гражданско въздухоплаване и застрашава безопасността на полетите. Причината за прехващането е категорично в разрез с международното право“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна