Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ-СДС внесе 9999 подписа в ЦИК, БСП - 10 000

| обновено на 26.05.21 в 10:44
Даниел Митов, Георг Георгиев и Румен Христов регистрираха Коалиция „ГЕРБ-СДС” в ЦИК
Снимка: БГНЕС

Коалиция ГЕРБ-СДС внесе 9999 подписа в ЦИК за регистрация за участие в предстоящите парламентарни избори. Заместник-председателят на партията Даниел Митов увери, че отиват на вота за победа. В програмата и листите ще има промени, уточни Митов, който отправи критика към действията на служебния кабинет. След изборите няма да има забранени коалиции и ГЕРБ ще се опита да състави кабинет, подчерта Митов: 

"Отиваме на тези избори с енергията и самочувствието на коалицията, спечелила предишните парламентарни избори и очакваща да спечели и следващите! Уверени сме, че българските граждани отново ще ни дадат най-голямо доверие сред всички останали политически партии. Отново ще повторя нещо, което казахме и преди, за съжаление Руямен Радев направи така, че служебният кабинет да се превърне в негов предизборен щаб".

Коалиция БСП за България се е регистрирала в ЦИК и внесе 10 000 подписа. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че тръгва към победа и изрази надежда голямото ляво обединение да се случи на база политики.

Снимка БГНЕС

"На тези избори с нови сили и нова енергия в голямото ляво обединение, което направихме и продължаваме да подписваме споразумения. Както знаете, вече сме готови и с водачите, така че тръгваме организирани, подготвени за тези избори. Първата е промяна и втората - стабилност. Ако на предишните избори се постигна задача за сваляне на ГЕРБ от власт и начало на промяната, то тази промяна трябва да се продължи, но вече да се предложи с какво може да бъде заменен моделът на ГЕРБ и кой може да го направи, кой има план, кой има ясна представа как да се случи, кой има хората, които да го направят. Второто е стабилност, защото след тези избори би трябвало да имаме едно стабилно управление, което, освен че трябва да продължи промяната, трябва да гарантира и сигурност на хората. Да сложим край на политическата криза, за да започнем да работим по икономическата и социалната!".

Нинова коментира и отказа на Весела Лечева да участва  в листите на БСП заради това, че не е водач във Велико Търново.

"Всеки има право на своя избор дали да бъде в партията, дали да бъде не. Смущаващото е, че другари или колеги правят тези изказвания, едва след като не се видят или водачи, или председател напартията, или член на Националния съвет. Това вече говори за друго. Събрали сме се за общи политики и хиляди хора в България работят за лявата политика, без да са водячи на листи или членове на ръководството, абсолютно безкористно. Това е силата на партията! Иначе всеки има право да избира своя път и да обяснява, защо е предпочел другия".


"Демократична България" също внесе документи в ЦИК

Снимка БГНЕС

Една пета от изискуемите подписи за регистрация в ЦИК за участие в предсрочните избори, внесени от коалиция "Демократична България", са електронни. Това обяви съпредседателят на формацията Христо Иванов. По думите му това доказва, че електронното управление е възможно. Иванов заяви още, че очаква да продължи тенденцията за разширяване на влиянието на "Демократична България" и вече имат визия за следизборните възможности за управление на страната: 

"Ние ще отправим погледи за сътрудничество към партиите на промяната. Те бяха наречени "партии на протеста", аз бих искал да ги наричам "партии на промяната". Голямата ни цел е да излъчим едно не просто какво да е управление, а управление на промяната, което да може стъпи на трите големи национални програмни цели, които си поставя "Демократична България" - свобода, законност, модернизация".

Засилване на парламентарния контрол върху използването на специални разузнавателни средства, обеща другият съпредседател на коалиция "Демократична България" Атанас Атанасов:

"Има органи, има институции в тази държава. Колкото и да им нямаме доверие, трябва да разчитаме те да си свършат работата. Аз бих казал, че след изборите, независимо докъде са свършили тези проверки, ние ще настояваме да се извърши парламентарен контрол. Също така ще внесем и определени предложения в законодателството, за да стане по-ефективен контролът, защото тези безобразия, които са вършени по време на управлението на Борисов, са резултат на липсана на контрол".

Днес е последен ден за заявяване от партии и коалиции в ЦИК на регистрация за участие в изборите на 11 юли. Срокът изтича в 17.00 часа. Последните подали заявления получават регистрация в условията на незавършена проверка. ГД ГРАО ще провери подписките не по късно от 29-ти май, ако се установи, че няма необходимите 2 500 валидни подписи, регистрацията се заличава с решение на ЦИК. Всеки избирател може да участва само в една подписка.

До 5-ти юни коалициите могат да поискат промени в състава - напускане на партия или включване на нова. До същата дата може да се заяви и промяна в наименованието на коалиция. 8-ми юни е крайният срок, в който партия ли коалиция може да поиска да бъде заличена регистрацията й за участие в изборите.

В края на вчерашния ден заявления бяха подали 11 партии и 4 коалиции. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!