Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: „Турски поток“ не допринася за зеления преход в Европа

Руслан Стефанов
Снимка: Ани Петрова

„Ако има нещо, което е ясно, то е, че „Турски поток“ не прави нищо за българската енергетика. Не е доходоносен, не отговаря на диверсификационните цели на българската енергийна стратегия. По никакъв начин не допринася за този енергиен преход, за който се готвим в Европа.“ Този коментар направи в интервю за предаването „Преди всички“ Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията.

Стефанов изтъкна нуждата от дългосрочни решения за засегнатите от зеления преход райони около минодобивните комплекси. Надали някъде в програмите на политическите партии се говори за социална поносимост на този преход, за диверсификация, допълни икономистът.

„Но също така е факт, че за последните 10 или 15 години, за когато се знае, че този преход се случва и има заявен политически приоритет в Европа, под който България се е подписала, всички български правителства досега, ние сме приели тези решения и в същото време продължаваме да разходваме българските средства, данъкоплатски, за проекти, които очевидно нямат никаква друга цел, освен да обслужват геополитическите интереси на трета държава – Русия.“

Българската енергетика се намира в изключителен хаос и без каквато и да било визия, смята Стефанов.

Цените на изкопаемите горива ще се покачват, уточни Стефанов. 

По думите му единственият начин дългосрочно цените да останат по-ниски, е да има възобновяеми енергийни източници, защото те са единствените, при които цените спадат.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени