Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На море по софийската улица „Цар Иван Шишман”

Речно-морските чудовища на „Изотопия” заплуваха не в свои води, а сред шума и праха на софийската улица „Цар Иван Шишман”, за да открият онези нейни обитатели, които категорично не могат без мирис на вятър и сол!


Уви, столичното шишманско море остана без топла вода за пет месеца! Добре, че гумените патета могат да плуват и в студена, особено през лятото. На хората обаче хич не им е добре. Оказва се, и на строителите: „Жената, децата вкъщи гладни, трябва да правя пари тука”. Парите от ремонта може и да отидат за почивка на море. А на тези, които искат да се изкъпят с топла вода, печелившите майстори дават изпитания съвет да разпъват хавлиите на плажа и да преоткрият хигиената в морето: „Ще съчетават банята, морето и другите неща”. Под „другите неща” разбирайте... Знаете, нали.


Изотопови категорично не одобряват. Не ни се нравят и яките багери, почти като по родното Черноморие. На шишманлии им остава да се топнат само в локвите по уличните дупки, докато май все още е дъждовен. Спокойно, народе, душът е гратис. А после бегом на море, но не за да се поздравявате с „Честита баня!”.


Макар и някои да признават, че не го обичат. Оказва се има и такива хора. Топло им е на плажа, „пясъкът отива навсякъде”... Не е навсякъде, знаем точно къде. За тези обитатели на „Цар Иван Шишман” е планината и прохладата на язовирите и езерата. Внимателно с комарите и речните русалки!


Други обаче ценят високо великото Черно море, което е „къмпинг, свобода и прекрасност”. Тази порода шишманлии обичат да четат за пътешествия и приключения и познават тънкостите на салатата с домашни домати и люти чушки в леген. „Салатата не е ли в леген и с пясък, не е салата!”. Правилно! Познават още благия нрав и богатите градини на шкорпиловските баби и често-често чуват вълшебните думи: „Да се върнете пак.”


Продължаваме уличното гмуркане и срещаме достолепна бивша състезателка по плуване, която тренира от тригодишна. Съвършенството в движенията достига с треньор по родното крайбрежие. Обича да ходи до Ахтопол и прекарва там месеци наред, за да плува маратонски дистанции. Изотопови са възхитени от откритието си и адмирират столичната жена амфибия!


Кучетата по улицата не плуват и не обичат плажа, показа репортерската ни проверка, но в посока прословутата опашка на коня, тоест Паметника на Цар Освободител, срещаме лондончанина Макс.


Той добре помни от детството семейните плавания около британските острови. За него морето е приключение и символ на международната търговия, която свързва света. Възхитен е от София и богатата ѝ европейска история. Убедихме Макс да стигне и до морския ни бряг и сме особено доволни!


Такива ще останем, ако чуете пиратската ни анкета в звуковия файл. Обещаваме, че ще ви замирише на море!


Снимки: Иван Нотев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна