Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още за теорията за появата на коронавируса след инцидент в китайска лаборатория

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън поиска от разузнавателните служби да потърсят по-конкретен отговор за произхода на Covid-19. Байдън очаква службите да предоставят информация в рамките на три месеца.  

В изявление, разпространено от Белия дом, Байдън казва, че към момента не се знае със сигурност коя от следните възможни версии е реалната – разпространяване от животни или инцидент в лаборатория.  

Байдън посочва, че сегашната позиция е „въпреки че две от организациите на разузнавателната общност клонят към първия сценарии и една към втория (всяка с ниско или умерено ниво на увереност), мнозинството организации не смятат, че има достатъчно информация да се прецени, че единият е по-вероятен от другия“.   

Американският президент пояснява, че е поискал доклад през март и че е получил заключенията от него по-рано този месец, след което е наредил допълнително разследване, което да включва конкретни въпроси към Китай.  

Във вторник от администрацията на Байдън заявиха, че очакват разследване от международната общност, а ден по-късно с изявлението си президентът се обърна към разузнавателната общностна САЩ. На въпрос какво е променило курса, без да дава конкретика един от говорителите на Белия Дом Карин Жан-Пиер заяви: 

„Това е просто продължение на това, към което президентът е насочил вниманието си“.   

ЕПА/БГНЕС :Снимката е илюстративна

Теорията за появата на вируса след инцидент в китайска лаборатория бе лансирана за първи път по време на мандата на президента Доналд Тръмп. Тогава негови критици заявиха, че политически мотиви са довели до прокарването на тази теза. Идеята за инцидент в лаборатория постепенно отшумя, но сега вниманието отново е в тази посока, без да има официално достатъчно доказателства за това. За промяната спомогна и статия в „Уол Стрийт Джърнъл", която цитира доклад на разузнаването, в който се споменава за хоспитализиране на трима сериозно разболели се. Според доклада, цитиран единствено от „Уол Стрийт Джърнъл", хоспитализираните са работили в Уханския институт по вирусология. Това се предполага, че е станало през ноември 2019. С други думи - месец преди да се появят информации за мистериозни симптоми, които по-късно ще бъдат свързани с коронавируса, отнел живота на близо 3,5 милиона души по света.  

В началото на пандемията основната хипотеза бе, че вирусът се е появил в прилепи и е бил предаден на хората посредством някакво животинско същество. По-рано тази година в доклад на Световната здравна организация бе посочено, че e „изключително малко вероятно“ вирусът да е тръгнал от лаборатория.  

Сега при Байдън темата за лабораторията излиза отново на преден план и сигнализира ескалация между Вашингтон и Пекин по тази тема.

Китай остро отрича тезата за инцидент в лаборатория и от своя страна обвинява САЩ. Американските Национални институти по здраве са финансирали изследвания с прилепи, свързани с коронавирус в Ухан, но от американската организация отричат да са провеждали експерименти, които да създават вирус, който да се предава по-лесно на хората. Грантът, по който институтите са работили в Ухан, е бил прекратен по времето на Тръмп. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна