Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Салман Кан и неговата визия за образованието на бъдещето

Снимка: Pixabay
Все по-често говорим за образованието и професиите на бъдещето. На български език вече излезе книгата на известния визионер и създател на образователната платформа “Кан Академия” Салман Кан, която е озаглавена “Училището на света - образование на бъдещето”.
Книгата излиза в партньорство между издателство “Изток-Запад” и Сдружение “Образование без раници”. 

“Книгата е написана на много човешки език. Много често хората се опасяват, че темите за образованието стават много сложни, но тук става въпрос за чисто човешкото преживяване на това ново учене, пред което са изправени всички ученици по целия свят.

Книгата изследва начина, по който най-добре можем да подхождаме чрез онлайн материали и видео уроци към учениците, защото не е толкова елементарно и има много важни неща, които трябва да се запазят като човешки елемент при преподаването чрез технологии и има доста рискове, някои от които все още не са ни съвсем ясни”, казва Иван Господинов - съосновател на Сдружение “Образование без раници” и представител на Кан Академия, България, който е и автор на предговора в книгата.

Според Иван Господинов Салман Кан е може би най-прагматичният образователен мислител, когото светът познава в момента.

“Това е човек, който тръгва от много елементарна и простичка идея - защо да не мултиплицираме най-добрите постижения на човешкия интелект чрез интернет, защо да не предоставим всяко едно възможно образователно съдържание, безплатно в интернет”, казва той.

Чуйте повече в разговора на Гергана Пейкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.