Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БВП на САЩ нарасна с 6,4% през първото тримесечие

Растежът на американската икономика се ускори през първото тримесечие на 2021 г. благодарение на масивната държавна помощ за домакинствата и бизнеса, както и в резултат на облекчаване на мерките, свързани с коронавирусната пандемия, на фона на силното темпо на ваксинация в САЩ, което допринесе за засилване на вътрешното търсене и позволи на редица бизнес услуги като ресторанти и барове да отвори отново.

Брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна през първото тримесечие с 6,4% на годишна база след повишение с 4,3% в края на 2020 г., отбелязвайки най-силните първи три месеца от дадена година от далечната 1984 г., показват неревизирани данни на Министерството на търговията.

Това е и вторият най-солиден икономически растеж от третото тримесечие на 2003г. насам, след като през третото тримесечие на 2020 г. БВП на САЩ нарасна експлозивно с над 33 на сто.

Икономическият подем, започнал от средата на миналата година, остави БВП на САЩ през първото тримесечие на 2021 г. на едва 0,9% под неговото предпандемично ниво в края на 2019 г.

Графика на БВП на САЩ


Растежът през първото тримесечие беше подкрепен от силно нарастване с 11,3% на потребителските разходи, тъй като американските домакинства купуваха усилено автомобили, мебели, електроника и редица други стоки благодарение и на правителствената финансова помощ под формата на два кръга от стимулиращи чекове в отговор на коронавирусната криза.

Министерството на търговията потвърди, че увеличаването на БВП също така отразява нарастването на нежилищните и жилищните дълготрайни инвестиции, разходите на федералното правителство, като и разходите на щатските и местните власти. Бизнес инвестициите се повишиха с 10,8%, докато бизнес инвестициите само в оборудване скочиха с 13,4%, а жилищните инвестиции нараснаха с 12,7 на сто.

Нетният износ пък се понижи с 2,9%, докато вносът нарасна с 6,7%, като нетният негативен търговски баланс отне 1,2 проценти пункта от растежа на БВП.

Очаква се американската икономика да продължава да набира скорост и през второто тримесечие, като повечето икономисти прогнозират, че БВП на САЩ може да нарасне със 7% за цялата настояща година, което би представлявало най-солидната експанзия от 1984г. насам и след като през пандемичната 2020г. икономиката се сви с 3,5% - най-лошо представяне от 74 години насам.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.