Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как отпадъците се превръщат в изкуство

Снимка: @recycleartacademy

Каузата не просто да опазва околната среда, а да превърне отпадъците в изкуство чрез метода на ъпсайклинг (up-cycling), мотивира учителката по рисуване Наталия Николова да създаде творчески работилници във Варна, чрез които да се вдъхва нов живот на предметите с отношение към опазването на природата и изкуството. Творческите работилници на Наталия, които са подходящи за малки и големи, вече функционират 10 години, а през периода на пандемията се адаптират и за онлайн занимания.

„Започнахме творчески занимания, но постепенно във времето въвличахме отпадъчни елементи в работилниците, и така се превърна цялата ни дейност в екоработилница, а всичко това постепенно се превърна и в социална работилница, по-скоро работилница и социална отговорност. Работилниците се реализират, благодарение на това, че участниците запазват своите отпадъци, които те имат, донасят ги в работилниците почистени и така им даваме нов живот, като ги преобразуваме чрез изкуство.“

Наталия Николова
В стремежа си да покаже на децата нещо интересно и ново, Наталия започва да използва именно „ненужните“ отпадъчни материали в работилницата си, за да ги превърне в нещо красиво, което да оживее чрез изкуството и да украси нашия дом. Постепенно това се превръща в нейна кауза за „рециклиране чрез творчество“, известна като ъпсайклинг, метод, който добива все по-голяма популярност, а Наталия утвърждава основно чрез нейната „Академия за рециклиращо изкуство“.

„Имаме инициатива за размяна на книги, тогава хората могат да оставят своите книги, които искат да дарят на някого другиго. И онлайн всеки може да се включи в такава инициатива. Освен екоработилниците и размяната на книгите, предвиждаме да направим и размяна на детски играчки за 1 юни. Все повече хора се интересуват от рециклирането, учители и ученици приемат радушно идеята. Донякъде хората са предубедени, защото това наистина е нов вид приложно изкуство, не е толкова разпространено в България. Подготвяме и онлайн колекция – магазин, в който да стимулираме творците да прекарат ъпсайклинг линия в своето творчество.“


Повече за разликата между ъпсайклинг и рисайклинг, какво представляват академиите за рециклиращо изкуство и какви са инициативите на екоработилниците, създадени по идея на Наталия Николова от Варна, разказва самата тя в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени