Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 хиляди ученици ще получат едноседмична почивка, осигурена от държавния бюджет

Министрите на финансите, на образованието и на туризма Асен Василев, Николай Денков и Стела Балтова на брифинг в Министерство на финансите.
Снимка: БГНЕС

30 хиляди ученици ще получат едноседмична почивка, осигурена от държавния бюджет, обяви министърът на образованието професор Николай Денков.

Всяко училище ще има право да кандидатства за пакет за максимум 70 деца без ограничения на възрастта, като с тях ще пътуват преподаватели и медик. 15 милиона лева са отделени за тази програма, съобщи още Денков.

„Знаем всички, че един от най-големите ефекти на пандемията е намаляването на социалните контакти, които се отразяват особено тежко на учениците и на децата. Така че една от основните цели е ние да създадем средата, да има и съответни културни програми“, каза министърът на образованието.

Калоян Стайков/ Снимка: БНР

В предаването "Хоризонт за вас" икономистът Калоян Стайков от ИПИ коментира, че предложената мярка за подпомагане на туризма "напомня много на начина, по който беше организиран туризмът преди 1989-а година, когато държавата насочваше различни туристи към различни места":

"Против тази мярка съм и мисля, че би трябвало да се мисли за цялостно оздравяване на сектора и предоставяне на по-добра услуга. Ускоряване на ваксинацията и по-лесно влизане и напускане на страната".

Според него ускорената ваксинация би дала по-голям тласък на туристическия сектор, отколкото 30 хиляди деца да отидат на море:

"Бъдещият критерий дали дадено правителство ще препоръча отиването в дадена страна ще е ваксинационният процес". 

Репортаж на Марта Младенова и интервю с Калоян Стайков в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна