Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Инджов: Още скелети ще излизат от гардероба, трябва да се мете усилено

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

„За фирмите, които опитват да бойкотират изпълнителната власт, трябва още повече осветляване и публичен натиск, за да се направи диагнозата на това, което се случва с публичните средства в този сектор“. Това каза пред БНР политологът доц. Иво Инджов.

25 фирми подизпълнители са получили авансово близо 200 млн. лева от дружеството „Автомагистрали“ за укрепване на 84 свлачища и срутища по пътната мрежа. До момента обаче е укрепен само един обект - свлачището на пътя за Рилския манастир, а срокът на сключените договори е до края на годината. Нито една от тези фирми, получили средствата, не се е явила на насрочената вчера от министъра среща, за да предостави повече информация за дейността си.

Според политолога явно „въпросните фирми се ослушват накъде ще задуха вятърът и все още чувстват, че им е широко около врата“. 

„Ако тези фирми са в нарушение на закона, трябва да се помисли в спешен порядък как да се променят законите така, че фирми, които получават публични средства, да дават периодични отчети, да има прозрачност във финансирането им... То е и въпрос на бизнес етика, когато при смяна на властта и при обществени очаквания за промени в положителна посока, да бъдеш така добър да излезеш на светло“.  

В предаването „Нещо повече“ доц. Инджов допълни, че този случай трябва да накара правителството да светне по-силно прожектора върху чувствителните сфери

„Партиите на протеста, които искаха да направят ремонт на модела, ще вложат още повече усилия на предстоящите избори, за да се създаде мнозинство, което ще им позволи да се направят реформи... Партиите на протеста изпитват ревност към дейността на служебното правителство“. 

Според политолога няма как за два-три месеца да се направи генерална реформа в администрацията и да се назначат кристално чисти хора: 

„Няма откъде да бъдат намерени такива светци. Но това не отменя отговорността на съответните министри за тяхното назначение... Още много скелети ще излизат от гардероба, трябва да се мете усилено и да се проветряват коридорите на държавното управление и на всички бизнес пространства, свързани с това държавно управление“. 

Интервюто с доц. Иво Инджов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени