Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висш полицай е обвинен за участие в организирана престъпна група

Разследването срещу групата е за държане и трафик на културно-исторически ценности и пране на пари

| обновено на 02.06.21 в 18:07
Снимка: Радио Шумен

Началникът на сектор „Културно-исторически ценности” в Главната дирекция „Национална полиция” Ангел Папалезов е обвинен за участие в организирана престъпна група, съобщи Специализираната прокуратура.

С разрешение на Специализирания наказателен съд вчера са били извършени обиски в дома и в кабинета на Папалезов

В късния следобед прокураратурата разпространи допълнителна информация за откритото в кабинета на Папалезов. Става дума за множество предмети с белезите на движими културни ценности, записки и други веществени доказателства, открити в дома и в служебния му кабинет. Преобладавали монетите, които били професионално увити и пакетирани с прикрепени към тях разпечатки, отразяващи търгове на един от най-големите аукциони в Германия. Имало и визитки на ръководителя на фондация „Тракия“ и на собственика ѝ Васил Божков. 

По неофициална информация Папалезов от месеци е бил разследван заради контактите си с намиращия се в Дубай бизнесмен Васил БожковДържане и трафик на културно-исторически ценности и изпиране на пари са две от 19-те обвинения, които прокуратурата повдигна на хазартния бос, малко след като той напусна страната. 

От прессъобщението на държавното обвинение не става ясно каква е била ролята на полицейския шеф в организираната престъпна група, нито кои са другите ѝ членове. Лаконично се съобщава, че разследването продължава. 

Снощи, малко след като стана ясно, че има акция срещу висш полицай, служебният вътрешен министър Бойко Рашков направи връзка между нея и разпоредената от него вътрешна проверка след твърденията за подслушване на представители на опозицията преди вота на 4 април. Папалезов е бил включен в групата, която е проверявала подслушванията в ГДБОП. В последствие е бил освободен от екипа. 

Според вътрешния министър прокурори са започнали да привикват служители на МВР, назначени да проверяват скандала с подслушването на политици

„Прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в политически битки и няма да спре да работи само защото на някой не му харесва това“, беше коментарът на говорителя на главния прокурор Сийка Милева пред БТА. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!