Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Десето издание на Международния хоров фестивал в Балчик

Смесен хор „Черноморски звуци“ гр. Балчик, България
Снимка: chernomorskizvutsi.com

Международният хоров фестивал „Черноморски звуци” е истински празник на песента. морето, хармонията, красотата и приятелството.

В първите девет издания на фестивала участваха 142 хорови състава, повече от 5300 певци от България, Румъния, Литва, Латвия, Швеция, Финландия, Естония, Германия, Франция, Чехия, Украйна, Русия, Турция, Холандия, Дания, Хърватска, Полша, Молдова, Сърбия, Македония и Гърция.

Голямата цел на фестивала е да изгради мостове между нации, култури, композитори, диригенти и хорове от цял ​​свят.

Темата за тежката корона на хоровото изкуство в България и поредното издание на Международния хоров фестивал в Балчик от 2 до 30 юни 2021 година коментира диригентката на хор “Черноморски звуци“ – Валентина Георгиева.

Валентина Георгиева е главен герой в “Нашият ден“

“Опитвам се да следвам мисията си и да увличам след себе си хора, които мислят оп същия начин като мен. Че е добре да се гради и съхранява. Да се правят събития и реализират проекти, които имат висока художествена стойност.

Да привличаме към България и към изкуството в България световни имена. Не, за да се учим от тях, а, за да си дадем сметка, че ние сме част от този световен хоров свят.

Едва ли на хоровете някъде в Европа и по света миналата година е била лесна.  Всички ние изгубихме не само нашите срещи с хористите, но изгубихме и срещите с публиката, което е доста тежък момент за един творец.

Колкото и да си добър и да желаещ да направиш нещо красиво, няма за кого да го направиш. Тази посока на търсене на публиката беше основният двигател, когато тръгнахме с екипа “Черноморски звуци“ да мислим как точно да се случи този наш красив 10-и рожден ден.

Как да се случи така, че хората да се върнат към усещането, че не всичко е загубено, че всичко може да започне наново да се прави. Считам, че нашият Фестивал се оказа онзи бутон, от който имаха нужда всички колеги, особено в България. Онзи бутон, който да бъде натиснат и да им каже – “хора, време е да се събудим и да започнем да си правим нещата, така както ги знаем.“

Участници във Фестивала

Чуйте Валентина Георгиева в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна