Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков:

Чуждестранните инвестиции и износът ще изведат икономиката от кризата

Снимка: БГНЕС

Чуждестранните инвестиции и износът на стоки и услуги са двата механизма, които могат да изведат икономиката от кризата. Това съобщи министър Кирил Петков след видеоконферентна среща с търговските представители на България зад граница, в която участва и министърът на туризма Стела Балтова. 

Министър Петков подчерта, че българската икономика дългосрочно се базира на компании, които имат експортен потенциал, и посочи, че от 400 000 активни компании 14% имат експортен капитал и заедно с чуждестранните инвестиции са единствените дългосрочно здравословни варианти за навлизането на чужд капитал в страната. 

По време на срещата стана ясно, че ще бъде направено своеобразно състезание между търговските представители в българските посолства за привличането на инвестиции и подпомагането на експорта. След това аташетата ще бъдат класирани в зависимост от постигнатите резултати. 

По време на разговорите е обсъдена и подкрепата на туристическия сектор от службите за търговско-икономически връзки и работата им за подпомагането на туризма и привличането на туристи в страната. 

Министър Петков акцентира върху важността на търговските представителства в този процес и за представянето на България като първокласна туристическа дестинация. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна