Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паралелните реалности на Христо Йотов

„Обичам да рисувам неща, в които има човешко присъствие, защото онова, което е невъзможно за изкуствения интелект, е възможно само за човека - това е чувството - чувството за хумор, за любов, за емпатия, за съпреживяване и главно -. въображението. Въображението, което няма откъде да дойде, освен от съзнанието на човека. Човека обича да чете книга и да вижда различни ситуации, които само той може да види и в картината да види неща, които само той може да види -  всеки зрител да види своята картина. Да не показваш само механично майсторство - вижте ме колко съм велик, колко съм добър и правя аранжировки на цветни петна, или мога да нарисувам чудесно едно цвете….Но в природата има толкова хубави цветя…Това, което е по-важно, но и по трудно, е да излееш душата си в картината.“ Това сподели специално за БНР художникът Христо Йотов.

За него галеристката Виктория Митева казва: Йотов умее да съчинява чрез картините си философски истории - странни и небивали, в които главната роля е отредена на Личността и нейните преживявания. С живописна убедителност, тънка четка, често прибягвайки до сюрреалистични похвати, той умело пресъздава богатата гама на емоционални състояния, през които преминават неговите герои – от вътрешна борба, през целеустременост, откривателско въодушевление и щастие, до екстаз и еуфория. С лекота, но в сложни композиции, сякаш като кадър, запечатал движението и трансформацията, Йотов ни разкрива паралелна реалност, в която всичко е възможно и постижимо..

Христо Йотов-Йото е роден през 1950 г. в София. Завършва живопис в НХА през 1979 г. при проф. Панайотов.

Работил е в областта на сценографията, стенописа и приложната графика. От 32 години богатата му фантазия се изразява със средствата на живописта, създавайки имагинерна реалност със сюрпеални елементи. Има повече от петдесет самостоятелни изложби в страната и чужбина. Eкспозициите му са очаквани с огромно любопитство и нетърпение както извън България, така и в страната. Творбите му са следени и купувани от много български и чуждестранни колекционери.

Предлагаме ви фоторазходка в ателието на Христо Йотов, а  ако искате да видите прекрасните картини на живо, от 10 юни във варненската галерия "Арт Галерия Папийон" се открива новата му изложба.















  Снимки: Ани Петрова

https://www.artpapillon.com/bg/author/%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%99%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2

https://www.facebook.com/events/487981972460147/?ref=newsfeed

https://www.instagram.com/chyoto/



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени