Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заев очаква покана от българския премиер Стефан Янев и се надява на компромис

Снимка: vecer.mk

Правим всичко необходимо и имаме добра основа чрез португалското предложение да намерим решение с България. Ако успеем, веднага на 23 юни трябва да проведем първото междуправителствено заседание, заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев, цитиран от БГНЕС.

Заявлението бе направено в отговор на журналистически въпрос относно спора с България.

Заев заяви, че по този въпрос очаква покана от българския премиер Стефан Янев.

Според него португалското председателство е изненадало положително с разработеното креативно предложение за разрешаване на спора.

То е в съответствие с практиката на Европейския съюз и „наистина може да бъде решение”. Македонският премиер призова цялото внимание през оставащите 20 дни до Съвета на ЕС да бъде посветено на този въпрос и ако има успешно развитие, първото междуправителствено заседание може да се проведе веднага още на 23 юни.

„Не искам да засилвам очакванията”, подчерта Заев и призова ЕС, включително и България, да изпълнят своите ангажименти.

Премиерът подчерта, че е готов да замине за София и да помоли прагматично за решение, със съзнанието, че никой не иска да стъпче „нашия македонски език и македонска идентичност”.

„Политиката, която водим в момента, зачита изцяло нашата история като отправна точка за гарантиране на настоящето и бъдещето. За това молим. За европейско поведение. Искаме европейско отношение от всички наши съседи. Съжалявам, че в момента е служебно, а не политическо правителство, което да поеме отговорност и затова сме резервирани и не знаем дали ще има решение, но трябва да работим и да успеем”, каза Заев.

Компромисът е всяка страна да има право на своя позиция и да остави времето да реши.

„Компромисът е пътна карта, където всеки ще поеме отговорността си по сектори. Ние с ж.п. линията до България, а те до граничния пункт Клепало. Това е компромисът. Не преговаряме за македонския език и за македонския народ. Не знам как да го заявя по-ясно”, заключи премиерът на РС Македония Зоран Заев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!