Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка получи наградата "Златна нота" във Виена

4
Христина Панова
Снимка: Andrej Grilc

Едно талантливо българско дете наскоро постигна сериозен успех в чужбина - 13-годишната Христина Панова, която живее в Австрия от няколко години, преди броени дни спечели Първа награда в категория „Цигулка“ на конкурса „Златна нота“, организиран от австрийска фондация в партньорство с Австрийското радио и телевизия ORF.

Христина Панова с наградаХристина е пловдивчанка, която напуска България със семейството си преди да навърши 8 години. Първо живее с близките си в Германия, а от няколко години е във Виена, където учи в Университета за музика и сценични изкуства, в класа на именитата педагожка проф. Дора Шварцберг.

Финалният тур на конкурса „Златна нота“ беше на 21 май в Първо студио на Австрийската държавна телевизия с Оркестъра на ORF, а друг забележителен факт е, че на диригентския пулт беше българинът Росен Гергов. Христина Панова изпълни Унгарски танц №5 от Йоханес Брамс, а като победител в музикалното състезание получи шанса да си партнира с Екатерина Флорова от Виенската филхармония - член на журито на конкурса - в част из Концерт за две цигулки и оркестър от Бах.


За емоциите около конкурса и победата си Христина разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна