Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енциклопедия бюрократика. Епизод 1: Made in China

Китайски ученици се готвят за „Гаокао“ – най-важният изпит, който в голяма степен предопределя кариерата на кандидата (2018)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„На всеки десетина години археолозите откриват някоя забравена писменост. Но повечето от тях остават просто любопитни артефакти, защото онези, които са изобретили тези писмени системи, не са съумели да открият и надеждни начини за каталогизиране и откриване на данни – пише Ювал Ноа Харари в книгата си „Сапиенс“. Древните писари са се учели не само да четат и пишат, но и да използват каталози, речници, календари и плочици.

Какви хора са били тези древни писари? Със сигурност грамотни във време, в което това далеч не е било норма.

Започваме нашето пътешествие из света на бюрокрацията в Китай, допускайки, че именно сложната разгърната бюрократична система на Поднебесната империя е подсигурила нейното вековно добруване.

Китайската бюрокрация се появява, когато Династия Цин (221-206 г. пр. н. е.) обединява Китай и императорът възлага администрацията на отдадени служители, а не на благородници. Налага се централизирано бюрократично управление, което ще се запази и при следващите династии и ще продължи съществуването си до 1911 г.


Надзъртаме в системата от сложни анонимни изпити, чрез които са се набирали кандидати за пост. В продължение на две хиляди години успехът на литературните изпити е бил единственият достъп до официална кариера в Китай. Издържалите изпита – какъвто и да бил общественият им статус или имотното състояние – получавали официална стипендия, което придавало известна демократичност на режима и донейде допринасяло за обединението на китайското общество.

Литературните занимания играели важна роля в живота на китайците, като сред тях на преден план стояла калиграфията, ценена повече и от живописта – за това разказва д-р Евелина Хайн, преподавателка в Софийския университет по традиционна китайска култура, история на писмеността и калиграфското изкуство в Китай и Източна Азия.

А Цветелина Недялкова, преподавател по практически китайски език и средновековна история на Китай, добавя любопитни щрихи към образа на имперския служител.

Китайско калиграфско изкуство
В епизода са използвани и откъси от „С гвоздей в черепа“ и „Убийство в Кантон“ на нидерландският ориенталист, китаист, дипломат и писател Робърт ван Хюлик в превод на Мария Груева и Явор Въжаров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна