Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янев: Корупцията е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната

| обновено на 07.06.21 в 12:40
Снимка: БГНЕС

Така нареченият Черен списък с лица и фирми, създаден след оповестените данни от правителството на САЩ и санкционния режим по закона "Магнитски", цели да сведе до минимум рисковете за страната в политически и икономически план. Според Янев това е сериозен сигнал, че корупцията е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната. Премиерът направи коментара в откритата част на свиканият от него Съвет по сигурността към Министерският съвет

Служебният премиер Стефан Янев е категоричен, че се предприемат действия да се защити държавата от негативните последици след оповестеното от правителството на САЩ.

"Трябва да предпазим държавните дружества от налагането на финансови санкции! За целта трябва да предотвратим банковите транзакции към тези разследвани лица, за да не се блокират бизнеси и държавни дружества. Казаното дотук е в пряка зависимост от необходимостта да се разработят правила за поведение на българските банки в ситуация, като тази в момента, и в изпълнение на закона за кредитните институции".

Янев обяви, че следващ парламент трябва да приеме законовата уредба, която да действа в подобна ситуация в санкционен режим. По думите на премиера е изключително тревожно страната ни да получава информация за корупция отвън:

"За наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента. Тези органи са били до момента не просто неефективни и безполезни, но в обществото ни има съмнение, че са катализирали развитието на корупционната среда. Корупционната среда в България не просто разрушава нашия международен авторитет, тя подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална и неефективна".

За да се реши проблемът с корупцията според Янев трябва национална консолидация, която няма как да се случи без сериозна промяна в работата на българското обвинение, българският съд и българските правоохранителни органи, "които са призвани да налагат закона и за което днес трудно може да се каже, че се справят с основните си функции и задачи, както и с очакванията на българското общество за справедливост".

Премиерът каза още, че се установяват системни проблеми и дефицити в службите, като посочи, че самият Съвет за сигурност към правителството работи без секретариат, който изпълнява функциите на национален ситуационен център при управлението на кризи. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!