Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристи от България и Сърбия ще се срещнат на връх Руй

След едногодишно прекъсване заради пандемията от коронавирус, на 19 юни, туристи от България и Сърбия ще се срещнат отново на граничния връх Руй.

Проявата е съвместна инициатива на туристическата организация на сръбската община Бабушница, туристически клубове от Сърбия и България, както и общинските администрации на Бабушница и Трън.  

Изкачването на връх Руй е най-масовата туристическа проява в Пернишка област. Инициативата се базира на меморандум за дългосрочно сътрудничество между общините Трън и Бабушница, подписан през 2014 г.  

От българска страна тази година то ще започне от село Зелениград и ще върви по стръмна пътека, маркирана с червено. Връщането е по нова пътека, слизаща отново в Зелениград, но значително по-полегата. Кръговият маршрут предлага много различни гледки, уточняват от Трънското туристическо дружество. Предвидено е и посещение на връх Шильи камик, и пещерата Царева църква.

Тъй като връх Руй е разположен на границата между България и Сърбия, е необходимо участниците да изпратят имейл до Гранична полиция, съдържащ трите имена, ЕГН и телефон за връзка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени