Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До момента заявленията за разкриване на секции извън страната са по-малко от тези за вота през април

МВнР: 568 са разкритите секции зад граница, очаква се да достигнат до 800

Има вероятност в чужбина машинно гласуване да няма

Снимка: Ани Петрова

По-малък брой заявления за гласуване в чужбина са подадени към този момент в сравнение с изборите през април. 37 хиляди наши сънародници зад граница са подали заявления, а на вота преди два месеца общият им брой е бил 80 хиляди. Това съобщават от Министерството на външните работи.

568 е броят на автоматично разкритите секции зад граница, а анализът на Външното министерство сочи, че техният брой ще достигне 800.

Най-голям брой нови секции се очаква да има във Великобритания -  рекордът там е бил 58 на вота през 2017-а, а сега броят е 130.

В Турция при рекордни 136 секции към момента броят на секциите е 110.

В Германия на вота през април имаше рекорд от 69 секции, а сега броят им ще бъде 105, сочат данните към момента.

Калин Анастасов – заместник-председател на работна група „Избори“ към Министерството на външните работи, коментира:

„Може би ще се получи ситуация, в която с два пъти повече секции ние няма да може да достигнем резултатите от изборите през април. Може би за такава хипотеза единственото обяснение към днешна дата е отпускарският сезон през месец юли".

От Министерството на външните работи изразиха готовност да поемат ангажимент за логистиката и доставката на машините за гласуване зад граница, но това трябва да започне 20 дни преди вота на 11 юли.

Тъй като ЦИК все още не е договорила доставка на нови машини, съществува опасност в чужбина машинно гласуване да няма, призна председателят на работната група за изборите към Министерство на външните работи Иван Кондов:

„Очевидно е, че такава опасност съществува, но пак казвам - нека да дадем време на Централната избирателна комисия да видим до какви договорености ще достигне“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени