Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още щрихи към някои корупционни процеси у нас

След като шестима български граждани и техните фирми бяха санкционирани от Съединените щати за евентуално участие в корупционни схеми – дали и Европа взима отношение към тях? Изнесеното от щатската администрация и позоваването ѝ на закона „Магнитски“ не е голяма новина за България. Години наред се говореше за тези проблеми, години наред неправителствени организации и политически лица – се занимаваха с корупционните процеси у нас. 

Трябваше ли да бъдат казани ясно от други хора, за да стане сензация в България? Според изпълнителния директор на българския клон на организацията „Трансперънси интернешънъл“ „Прозрачност без граници“ Калин Славов за съжаление България се нарежда в редичката на т.нар. „проблемни държави“.

Трябваше ли обаче Европа да вземе по-сериозно проблема с корупцията в нашата страна, вън и независимо от многото доклади и на Европейската комисия, в които се правеха забележки за съдебната система у нас. Може би Европа трябваше да вземе по-категорични мерки за някои проблеми в България, още преди последните събития и доста време преди да се създаде мониторинговата група от евродепутати, които ще дойдат у нас през есента. Може би това е някакво решение „постфактум“, смята евродепутатът от БСП – ПЕС Петър Витанов.

Чуйте репортажа от звуковия файл.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!