Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо свиване на европейската икономика в началото на 2021 г. заради Covid локдауна

Икономиката на еврозоната и на целия ЕС се сви през първите три месеца на 2021 г. по-малко от очакваното въпреки въведените по това време нови строги противоепидемични мерки и локдауни в голяма част от Европа, тъй като увеличаването на материалните запаси и на инвестициите успя отчасти да компенсира намалените потребителски разходи.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната се понижи през първото тримесечие на годината с 0,3% спрямо последните три месеца на 2020 г., когато се сви с 0,6%, като това представлява добра възходяща ревизия спрямо предходната оценка на Евростат, направена в средата на май, за свиване на БВП с 0,6 през периода януари - март.

В рамките на целия Европейски съюз брутният вътрешен продукт през периода януари - март 2021 г. се понижи с едва 0,1% спрямо последното тримесечие на 2020 г., когато отбеляза спад с 0,4%. Това съшо представлява възходяща ревизия спрямо предишна оценка на Евростат за понижение на БВП с 0,4 на сто.

Въпреки възходяща ревизия, данните потвърждават, че Европа се оказа в техническа рецесия (понижение на БВП за две поредни тримесечия), като това е втората техническа рецесия на стария континент от началото на коронавирусната пандемия след икономическия спад през първите две тримесечия на 2020 г.

Спрямо първите три месеца на 2020 г. БВП на 19-те членки на единния валутен блок се понижи в началото на тази година с 1,3% (възходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 1,8%) след спад с 4,7% през четвъртото тримесечие на 2020 г. БВП на целия ЕС пък се понижи през първото тримесечие с 1,2% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 1,7%) след понижение с 4,4% през четвъртото тримесечие на 2020 г.

С повишение на БВП на тримесечна база с 2,5% през първото тримесечие на 2021 г. спрямо последните три месеца на миналата година, България е една от 16-те страни членки, отбелязали икономически растеж в началото на годината, като под темпове на растеж е изпреварена от 5 други членове на ЕС, показват данните на Евростат.

В същото време осем страни членки на ЕС отбелязаха по-голяма спад на БВП на годишна база през първото тримесечие спрямо понижението в България с 1,8 на сто.

Според Евростат трудовата заетост през първото тримесечие се понижи в ЕС с 0,2% и в еврозоната с 0,3% спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. Спрямо първото тримесечие на 2020 г. трудовата заетост в еврозоната се сви през периода януари - март 2021 г. с 1,8% и с 1,6% в рамките на ЕС.

Данните на европейската статистика показват малко по-сериозно понижение на заетостта в България през първото тримесечие - спад с 0,7% на тримесечна база и с 2,5% на годишна база.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени