Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас ще има детска линейка

Парите за закупуване на детска линейка в Бургас са предвидени. Те ще са част от бюджета за изграждането на специализирана детска болница. Темата беше коментирана първо с кмета Димитър Николов и от два месеца имаме потвърждение, посочи авторът на инициативата Дончо Златев:

„Преди два месеца от регионалното министерство получихме информация, че за Бургас има планирана и бюджетирана детска линейка към бюджета на бъдещата детска болница, която ще се изгражда в града ни. Много важно, което трябва да се изтъкне е, че тази линейка ще оперира и ще се използва за всички деца. Тоест – в областта ще може да се помага на всички деца“, добави той.

Около 150 000 лв. са планирани за детската линейка, посочи Дончо Златев. (подробности вижте тук) Основното финансиране за болницата се очаква по нова оперативна програма и от Европейската инвестиционна банка.

А в национален план - кампанията „Капачки за бъдеще“ вече е насочена към закупуването на детски линейки за недоносени деца. След като са закупени десетки кувьози и медицинска апаратура за малки болници в страната, се насочихме към нова кауза през миналата година. Това каза инициаторът ѝ Лазар Радков и поясни:

„Проучванията ни показаха, че българските болници разполагат точно с две такива специализирани. И двете в София, и двете дарени също от благотворителни каузи. А в страната, тоест – градовете извън София – нито една. Вече първият транш от парите е преведен, тя се прави и до няколко месеца ще започне да функционира. Все още проучваме къде е най-наложително да получат такава линейка, в кой град. Понеже тя ще не една, а поне 4-5 области“, добави той.

След това ще продължим кампанията със закупуване на още линейки, добави Лазар Радков.

Интервюта с двамата можете да чуете в прикачените файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени