Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проектонаредбата за свободното къмпингуване е дълго очакван документ

Шабла
Снимка: Мая Щърбанова

Проектонаредбата, регламентираща правилата за т.нар. свободно къмпингуване в България, от миналата седмица вече е публикувана за обществено обсъждане от Министерството на туризма. С нея се цели да се въведат условия и ред за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги. От години проектонаредбата се очакваше най-вече от морските общини, притежаващи прекрасни условия за този начин на почивка, тъй като при липсата на регламент нарушенията бяха постоянни, а задълженията на общините и икономическите им загуби растяха непрекъснато. С проектонаредбата се определят и задълженията на собствениците или наемателите на територии, определени за свободно къмпингуване.

Община Шабла разполага с едни от най-големите плажни ивици по българското Черноморие, които обхващат повече от 20 км плажна ивица, които попадат в обхвата на защитени територии. Всяка година още от април месец започва разполагането на кемпери и каравани върху дюните, като през силните за сезона месеци юли и август те са стотици. Генерираният отпадък от летовниците, които буквално окупират пясъчната ивица, костват на община Шабла над 100 000 лева годишно. В същото време приходи от тези туристи за общината няма, а разходите се поемат от местното население чрез данъците, които те плащат на общината. Множество са съставените актове на собствениците на кемпери и каравани, като над 90% от тях след това биват отменени от съда, именно поради липсата на ясен регламент за дивото къмпингуване. Проектонаредбата в доста по-кратки срокове трябваше да бъде факт, така че този летен сезон тя отново няма да е в действие, каза за БНР кметът на община Шабла Мариян Жечев.

"За нас като администрация предполагам и за колегите по Черноморието е дълго чакан документ, който да регламентира този вид туризъм, който очаквахме с нетърпение. Надявам се, че той ще влезе в нормите в законова сила и ще бъдат прилагани, за да може да се изправят неуредиците, основно откъм справедливостта на ползвания ресурс, съответно и на разходите за генерираните отпадъци и за тяхното оползотворяване. Доброто за нас е, че в регламентите са описани основните задачи, които трябва да бъдат изпълнявани от собствениците на терени или ползватели на такива терени, които имат договорни отношения със собствениците към къмпингуващите, а и към общините, в които това се случва. Говорим за охрана, за химически тоалетни, сметосъбиране, сметоизвозване. Това е най-големият проблем, който решаваме с наредбата и мисля, че няма кой да се противи на това, защото е нормално всеки, който ползва нещо и генерира отпадъци, да си ги заплаща", допълни Жечев. 

Мариян Жечев изрази тревогата си, че заради твърде либералния подход по отношение на местата за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани, вече лицензираните къмпинги ще претърпят сериозни загуби. В същото време според него тяхната инвестиция е сериозна и условията, които предлагат те, са наистина добри и най-вече законни. Регламентираните къмпинги могат да бъдат разположени само върху урбанизирани територии, докато според проектонаредбата местата за временно настаняване на кемпери например могат да бъдат частна, държавна или общинска собственост, стига да не са част от плаж или дюни. 

Плаж край Шабла            Снимка: Мая Щърбанова

Иван Иванов е управител на къмпинг край село Крапец, който разполага с 34 бунгала, както и с място за разполагане на около 200 кемпера, каравани и палатки. По думите му къмпингът започва да се пълни още от месец май, тъй като хората търсят тишината, спокойствието и прекрасната природа за своята почивка край морето.

"Клиентите, които предпочитат чистота, са при нас. Тези, които предпочитат дивото къмпингуване, това са хора, които не искат да си плащат и всичко да им е без пари. Къмпингът ни е известен в цяла България, румънците основно много го харесват. И в момента резервациите са с 20% повече от миналата година, когато беше пандемията. И за миналата година също не се оплаквам. Трябва да има ред и регламент. Това диво къмпингуване да не съществува по принцип, защото, ако някой дойде през юли да види за какво става въпрос - мокри кърпички, трябва да внимавате къде стъпвате".

Проектонаредбата се отнася за периода от 1 май до 30 септември. Докато тече общественото обсъждане, община Шабла ще предложи въвеждането и на времеви диапазон, в който една палатка, кемпер или каравана да могат да заемат определено място. Целта е да се даде възможност на повече хора да се насладят на този начин на почивка и да се избегне практиката каравани да заемат с месеци най-хубавите места по българското Черноморие. Освен това от местната администрация ще настояват и за заплащане на туристически данък от хората, които упражняват свободно къмпингуване.  И след като проектонаредбата престоя повече от една година, преди да бъде пусната за обществено обсъждане, то регламентът, който тя определя, вероятно ще влезе в сила през 2022 година, а правото за санкции след още една година.

 Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.