Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи срещу главния прокурор с "условна блокада" на входовете на Съдебната палата

| обновено на 09.06.21 в 18:15
Протести под наслов „Гешев вън” пред Съдебната палата в София - 9 юни 2021 г.
Снимка: БГНЕС

От 8 юни пред Съдебната палата са разположени палатки на протестиращи, които искат оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Протестиращи с искане на оставката на главния прокурор Иван Гешев блокираха тази сутрин входовете на столичната Съдебна палата. 

Освен "Боец" и протестиращите от денонощните палатки пред Съдебната палата  към демонстрацията се включиха от Демократична България и Инициативата "Правосъдие за всеки".: 

"Ние не блокираме работата на държавните институции, на съда и на прокуратурата. Те са блокирани отдавна от такива като Гешев. Когато влиза Гешев в тази палата, той води със себе си задкулисието. Той няма място тук. Почтените прокурори и съдии, които са сковани от страх, те са, които могат да влязат свободно. Блокираме Гешев и неговата безпардонност", каза Методи Лалов - бивш съдия, сега представител на "Демократична България"

"Не трябва да се допусне при евентуална смяна или оставка на Гешев този състав на Висшия съдебен съвет да избира нов главен прокурор, защото ще получим още от същото", доръбви Велислав Величков.

Започна събирането и на подписка с искане за оставката на Иван Гешев: 

"Гешев, свърши се твойто. Заминавай си в сараите, хотел "Берлин", в зайчарника. Събирай си парцалите. Приключи. Последвай своите господари Пеевски е пътник, Борисов е пътник. Време е и Гешев да си ходи", каза Георги Георгиев от "Боец".

Символични патрули имаше през целия работен ден пред четирите входа на Съдебната палата. Проблем с влизането на граждани, магистрати и съдебни служители обаче нямаше.

Нямаше го обаче и главният прокурор. Иван Гешев продължи с обиколката си в страната и днес беше на срещи с подчинените си от Дряново и Габрово.

В Бургас десетки симпатизанти и членове на „Демократична България" демонстрираха символично пред съдебната палата в град в подкрепа на блокирането на софийската Съдебна палата.

Същевременно освен в Габрово, главният прокурор успя да отиде и в Дряново, където се видя с магистрати.

Там ще бъде обсъждана и работата на прокуратурата, нейните приоритети и не е коментирана под никаква форма блокадата пред Съдебната палата в София, която ще продължи. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!