Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Михаил Миков: В решението на екоминистъра за прохода Петрохан става въпрос за екологично талибанство

Андрей Ковачев: Трябва да се видят всички алтернативни трасета по проекта за тунела

„Въпросът е важен за цяла България, защото коридор номер 4, освен трасето Ботевград-Видин, трябва да има и едно второ трасе, да не говорим, че за направлението Солун това е по-прекият път. Атакувам решението на екоминистъра да прекрати процедурата по ОВОС, като немотивирано, нищожно, като противоречащо на закона“, посочи пред БНР Михаил Миков, председател на 42-ото Народно събрание и четири мандата народен представител от видинския регион.

Миков оспорва решението на служебния екоминистър за прекратяване процедурата по Оценка за въздействие на околната среда за тунела под прохода „Петрохан“.

Предвид важността на инвестиционното намерение и предполагаемото отрицателно въздействие върху околната среда, министърът на околната среда и водите Асен Личев  изпрати писмо до Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) с уведомление, че процедурата по ОВОС може да бъде възобновена, в случай, че в МОСВ бъдат представени всички проучени от инвеститора варианти за трасе през прохода „Петрохан“.

„След като изразих това свое решение, започват някакви преговори, да се дават някакви алтернативи. Но аз твърдя, че става въпрос за някакво екологично талибанство и мисля, че от случая Петрохан ще излезе един системен въпрос за това как изглеждат плановете за защитените зони по "Натура" в България. Защото ще се окаже, че при изготвянето на тези планове те не са съобразени със Закона за биологичното разнообразие. Смятам, че АПИ е направила своите проучвания и не е въпрос на опазване на околната среда преценката за икономическа полза, преценката за финансови възможности и това се отнася за всеки проект, не само за тунела "Петрохан“, поясни още в „Хоризонт до обед“ Миков.

Той заяви категорично, че МОСВ трябва да се произнесе дали въздействието върху околната среда е негативно. Това е смисълът на ОВОС, каза Михил Миков. И препотвърди, че ще внесе жалба във ВАС заради спряната процедура по ОВОС за тунела под Петрохан.

Андрей Ковачев            Снимка:БГНЕС

„Трябва да се има предвид все пак, че МОСВ спазва закона и да се опитваме сега на служебния кабинет да му прехвърляме отговорността заради несвършената работа на агенция „Пътища“, аз мисля, че не е коректно“, коментира темата пред БНР и Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани“.

„Мисля, че ако сега не се спази законът, когато след това процедурата тръгне много напред, това ще бъде много по-лошо. Аз изцяло подкрепям исканията на хората от Северозапада, те са много съществени и важни, но начинът е в момента да се санират нарушенията – да се видят всички варианти за трасето под прохода "Петрохан, аз не знам дали сегашното трасе е добро или лошо, знам обаче, че е имало поне няколко алтернативни трасета и не става ясно защо е избрано това трасе", твърди още в "Хоризонт до обед" екологът.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.