Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гора за ин витро децата във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Със засаждане на „Гора за децата“ във Велико Търново беше отбелязана 10-ата годишнина на общинската програма за асистирана репродукция. Всяко от 66-е деца има свой чинар. Три истории на семейства, минали по трудния път в мечтата за дете.

66 са сбъднатите мечти за дете през последните 10 години във Велико Търново на двойки с репродуктивни проблеми, които са извървели трудния път, за да имат свое биологично дете. Д-р Мария Симеонова е една от подпомогнатите от общинската програма за асистирана репродукция, участвала е два пъти за помощта за изследвания и подготвителни процедури преди ин витро: 

„2015 и 2016 година съм се възползвала. Искрено благодаря на община Велико Търново за предоставената възможност, защото сравнително трудно е с финансовите средства и доста костват на семействата да отделят, когато възникне един такъм проблем. Искрено благодаря и в крайна сметка важен е резултатът. Сравнително трудно беше. Имам едно по-голямо дете и при мен проблемът е вторичен и имах желание да имам още едно дете. Пътят беше не лек, няколко години“. 

Зорница Пашова случайно разбрала за общинската програма ин витро:


„Разбрахме от едни приятели. Преди това вече имахме два неуспешни опита и благодарение точно на тези пари Елена се роди. Пет години и половина за най-голямото щастие в живота. Беше трудно, бременността беше много тежка, но желанието – голямо. Това е на-голямата радост в живота. Трябва да сме живи и здрави и да се борим с всичко. Никога да не се отказват, никога“.  

Общинската програма за асистирана репродукция във Велико Търново е една от първите в страната и тук са родени най-много бебета по този начин и с успешното сътрудничество на местната власт с фондациите „Искам бебе“ и „Зачатие“.  

66-те деца, родени с подкрепата на програмата ин витро, вече имат свое дръвче в „Гората на децата“, засадена днес във великотърновския парк „Колю Фичето“.  

Програмата продължава и тази година, посочи д-р Диляна Вачкова от общинската здравна дирекция:


„Още 22 двойки са одобрени. Три от двойките вече имат по едно родено детенце с помощта на програмата и сега кандидатстват и за второ. Всяко година от нейното стартиране, програмата подпомага всяка двойка със сумата от две хиляди лева, която, ако през годината не може да бъде усвоена, се прехвърля за следващите две години на двойката“. 

На Благовещение тази година се роди Веселин – чийто родители Недялка Цокова и Боян Петров са били подкрепени от общинската програма за асистирана репродукция във Велико Търново: 

„Това е най-ценното в живота, затова се борим, всичко друго е вятър работа“, сподели Недялка. 

Подкрепях я с всичко, без компромиси. Това е смисълът на живота“, казва Боян. 

„Крепеше ни връзката ни, обичта ни, любовта ни. Другите семейства да се борят и да не се отказват. Да вярват, че всичко ще стане. Рано или късно всичко става. Двойка, която се е отказала, тя не може да забременее и да има собствено дете. Която не се е отказала – ето, резултатът е налице“, споделят родителите на Веселин.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.