Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Михайлов подреди изложбата Self-brainwashing в галерия Plus 359

Снимка: галерия Plus 359

Михаил Михайлов използва различни художествени средства – като рисуване, инсталация, изпълнение и видео. Работата му е ситуативна. В своя подход той закачливо се справя със собственото си „аз“ или „аз“ във връзка с околната среда, обкръжението и ситуацията. Успехът и неуспехът, самооткриването и съмнението в себе си, стремежът към щастие, преодоляването на границите са повтарящи се теми. Занимава се с различни културни явления, които влияят на човешкото поведение, и поставя под съмнение обществото, стремящо се към съвършенство. По този начин той използва личността си като метафора за съществуването, егото и стремежа към индивидуална самореализация в глобализираното общество.

В новия си проект „Self-brainwashing“ Михаил Михайлов се опитва да се доближи малко до манипулацията на собственото ни възприятие. Само нашето субективно възприятие е сигурно за нас, знаейки, че то подлежи на манипулация на собствения ни опит. Наред с други неща, за изложбата бяха разработени нови творби, които иронично съблазняват собствения ни ум в нови светове. Символиката на водната кула служи като източник на битието. Тази символика се възпроизвежда посредством художествените стратегии на Михайлов и в крайна сметка има за цел да накара зрителя да се замисли до каква степен собственото възприятие се основава на перманентна илюзия, която се пука отново и отново като мехурчета от пяна. Съвместната реализация и кураторската работа са на Донка Мишинева и Ханес Андерле.

В тази изложба, както и в много от творбите на Михайлов, белият цвят има съществено значение:

„Използвам цвета във връзка с въпроса кой съм и кой или какво не съм, или дали съм всичко, което ме заобикаля, или нищо от горното. Очарован съм от неописаното, чистото, неопределеното. Подобно на свеж снежен пейзаж, по който все още няма следа. По този начин маловажното, несъзнателното придобива смисъл." – казва художникът, който живее и твори във Виена и в Париж.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки – галерия Plus 359
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени