Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава търсенето на пилота майор Валентин Терзиев

| обновено на 10.06.21 в 10:45
Майор Валентин Терзиев
Снимка: Предоставена от сп Криле

Премиерът Стефан Янев информира, че все още няма добри новини за съдбата на пилота на изтребителя МиГ-29 - майор Валентин Терзиев. В началото на правителственото заседание Янев потвърди, че операцията по издирване продължава: 

"Мобилизирани са всички средства на българските военноморски сили и всички останали елементи от българската армия, които са в състояние да помагат, включително и външни средства. Надяваме се да имаме някакъв резултат, за което своевременно ще ви информираме".

В акваторията на Черно море продължават спасителните и издирвателните операции.

Началникът на отбраната и командващият военния флот дадоха малко преди 12 ч. брифинг във Варна за хода на издирването. 

"Към настоящия момент имаме потвърждение за вероятен контакт с металически характер. Хронологията на действията, потвърждаването с хидролокатор, обследване с дистанционен управляем подводен апарат, след което ще се правят разчети евентуално това парче да бъде вдигнато", заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Пилотът е в неизвестност от повече от денонощие, след като по време на учението „Шабла 21“ изтребителят изчезна от радарите. Заради инцидента учението беше прекратено. А цялата ни изтребителна авиация ще остане на земята.

Към момента са намерени вещи и материали, които ще бъдат изследвани. В сряда Стефан Янев каза, че шансовете на пилота намаляват заради изминалото време и метеорологичните условия.

Все още няма официална версия за причината, довела до изчезването на изтребителя от радара.

За БНР началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов уточни, че другият самолет не е могъл да заснеме случилото се, защото се е отправил в противоположна посока. Със специална техника се локализира мястото, където са паднали останките от самолета. В Щаба на флота предстои среща с фирми, които разполагат с техника за работа на 60-70 метра дълбочина. Целта е да бъде открита черната кутия на летателната машина, която да даде повече информация за случилото се. 

„На базата на намерените петна от керосин, на базата на намерените части от спасителната жилетка и други материали се определя район на вероятното приводняване на самолета“, поясни Ефтимов.

Пред БНТ служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви, че изтребителят е бил поддържан и технически изправен към момента на започването на задачата. Относно днешната спасителна операция той съобщи:

"Ще бъде пуснат хидролокатор -това е една машина със "страничен обзор", му казват военните, долу под водата, допълнително да обследва дъното. Теренът, който е обследван, е огромен - някъде към 40 кв.км, нещо такова. Предвид дългия период от време, който е минал след загуба на връзка с майора, вероятността той да бъде открит жив и здрав намалява, много е малка".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна