Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън е във Великобритания за срещата на Г-7

| обновено на 10.06.21 в 09:04
Президентът на САЩ Джо Байдън и съпругата му Джил бяха посрещнати на летището в Корнуел от полковник Едуард Болито (вдясно)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън кацна с полет на  Air Force One във военновъздушната база Милденхол в графство Съфолк, Великобритания в началото на първото му пътуване в чужбина като американски президент. 

Голяма група от около 1000 американски войници и техните семейства, дислоцирани в базата, го чакаха в хангар, където той направи обръщение и отбеляза, че ще предаде ясно послание на руския президент Владимир Путин, когато се срещнат следващата седмица след срещите на върха на НАТО, Г-7 и с европейските лидери.

"Ние не търсим конфликт с Русия. Искаме стабилни и предвидими отношения, но аз винаги съм бил ясен: Съединените щати ще отвърнат по твърд и осезаем начин, ако руското правителство се впусне във вредни дейности", заяви Байдън. Той добави, че е решен да възстанови трансатлантическите връзки и да преформатира отношенията с Русия след 4-те години на управление на предшественика му Доналд Тръмп. 

Байдън каза още, че „във всеки един момент от извървения път ще става ясно, че Съединените щати  се завръщат на сцената и демокрациите по света са заедно, за да се справят с най-трудните предизвикателства и най-важните въпроси от значение за бъдещето.

„Обединеното кралство и Съединените щати като основатели на НАТО са част от най-силния военен и политически съюз в историята на света“, изтъкна Байдън и допълни:

„Сега трябва да модернизираме нашия съюз, да инвестираме в инфраструктурата, в киберпространството си и да бъдем защитени срещу всяка заплаха, пред която сме изправени през последното десетилетие и новите предизвикателства“. 

След кратък престой в базата Джо Байдън отлетя за графство Корнуол, където днес ще се срещне с британския премиер Борис Джонсън в навечерието на откриването на срещата на Г-7. 

По време на полета му към Великобритания през Атлантика прессекретарят на президента Джен Саки обяви, че Съединените щати ще подарят 500 милиона дози ваксини на по-бедните страни.

Очаква се по-късно днес американският президент Байдън да се срещне с британския премиер Борис Джонсън, за да договори нова "Атлантическа харта". Договорът ще бъде съвременна версия на споразумението, постигнато между Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт през 1941 година, с акцент върху предизвикателства, като изменението на климата и сигурността. По време на 8-дневната си европейска визита Байдън ще се срещне с кралица Елизабет Втора в Уиндзор, ще присъства на срещата на лидерите на Г7 и ще участва в първата си среща на върха на НАТО като президент.
В края на обиколката си Джо Байдън ще разговаря с руския президент Владимир Путин в Женева. Белият дом посочи, че той възнамерява да обсъди „пълен набор от наболели въпроси“ с руския си колега, включително контрола на оръжията, изменението на климата, руското военно участие в Украйна, руските хакерски дейности и вкарването в затвора на руския дисидент Алексей Навални. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна