Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Пампоров: Прокуратурата не влиза в своите функции относно речта на омразата

Снимка: Pixabay

Истината е, че последните десетина години прокуратурата не влиза в своите функции. Не изпълнява онова, което трябва да изпълнява съобразно Наказателния кодекс. Не преследва речта на омразата, не преследва дясната радикализация, която е основана на чист расизъм, на хомофобия. Неща, които са абсолютно недопустими за Европейския съюз, тук бяха много изтървани, казва в предаването “Нашият ден“ доц. д-р Алексей Пампоров.

България се гордее, че е страната, която е спасила своите евреи. Опасявам се, че ако зависеше от част от съвременните политически формации, щяхме да сме първата страна, която ги е натоварила на вагоните, а прокуратурата не предприема никакви действия срещу такова говорене.

Остава ни единствено разумът и да осъзнаем колко нелепо и колко опасно за всички е такова говорене, което обяснява колко са лоши другите, колко са лоши различните. Което ни поставя в някакъв смисъл в изолация от цивилизования свят.

Когато имаме политици, които си позволяват да говорят за някого, че е нечовек или подчовек, когато имахме политици, които се правеха на шутове на предходната кампания., това е абсолютно недопустимо. Вие виждате в света – има ли намек за расизъм, намек за хомофобия – треньори, спортисти се освобождават... Не говорим въобще за политици, политиците просто слизат веднага от политическата сцена. Това е ясно престъпление по Наказателния кодекс.

Проблемът дойде от Цацаров. За съжаление така се случи. Преди това имаше действия, преди това подобно поведение беше санкционирано, имаше глоби, не беше допустимо. И това беше една от причините да се маргинализира в някакъв смисъл.

“Атака“ и Волен Сидеров непрекъснато бяха глобявани за реч на омразата. Но следващата вълна, която влезе, доскоро имаше и зам.-министри в Министерството на правосъдието. Това е много страшно, когато зам.-министър в Министерството на правосъдието започне да разпространява реч на омразата, когато евродепутат разпространява. И понеже са овластени, никой не взима мерки.“

Чуйте Алексей Пампоров в звуковия файл.

Снимки: Личен архив, pixabay

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени