Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Личев: Ще отменя решението за прекратяване на ОВОС на трасето под тунела „Петрохан"

Асен Личев
Снимка: БГНЕС

„Искам да уверя хората от Северозапада, че аз започнах работа на магистрала „Хемус“ като проучвател на участъка Правец-Джурово, приемал съм основите на най-високия мост – Дебреш, а след това съм работил 25 години в МОСВ и целият процес ми е много добре познат. Служебното правителството завари една разтурена администрация, както на АПИ, така и на МОСВ“, каза пред БНР служебният министър на околната среда и водите Асен Личев. 

Министър Личев отговори в ефира на "Хоризонт" във връзка с изказване вчера в предаването "Хоризонт до обед" на Михаил Миков, председател на 42 - то НС, че оспорва решението на служебния екоминистър за прекратяване процедурата по Оценка за въздействие на околната среда за тунела под прохода „Петрохан“. Асен Личев посочи:

„Това т. нар. инвестиционно предложение е входирано от старото ръководство на АПИ като една провокация, защото то не съдържа елементите на инвестиционно предложение по смисъла на Закона за околната среда. Но нашите чиновници и те си имат грешка на министерството при което аз днес ще отменя това решение за прекратяване на ОВОС на трасето под тунела „Петрохан“. И ще поставя условие на АПИ да го внесе в подходящ срок в съответствие с всички изисквания", заяви пред БНР Асен Личев.

"В това отношение вече ще отпадне всякакъв мотив за използване на това решение и влияние върху тънките чувства на хората в предизборната обстановка", категоричен е служебният министър на околната среда.

"Правя го, за да може безпроблемно да се построи тунелът на Петрохан. Утре заместник – министър Петър Димитров отива лично да направи десант в АПИ, да организира работна група, да им изясни всички подробности, на които трябва да отговаря проектът“, поясни още Личев. 

„Не става въпрос за трасето на тунела. Става въпрос за след излаза на тунела, за пътя, който трябва да включи този път към скоростния път Ботевград - Видин. Това е голяма заблуда. Очаквам проектантите да заобиколят защитените зони и всичко да бъде наред", разясни още служебният министър на околната среда Асен Личев.

Още по темата в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна