Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любослав Костов:

Пълно възстановяване на икономиката само ако няма нови Covid вълни

Снимка: shutterstock.com

Как се е променил икономическият живот у нас за първото шестмесечие на годината? Започват ли да се сбъдват пролетните икономически прогнози за растеж на икономиката в Европейския съюз и къде сме ние?

Темата коментира в “Нашият ден“ Любослав Костов:

“Икономиката, макар и доста бавно, започва да се оттласква от онова дъното, което беше стигнала в края на 2020 г. по време на втората вълна от пандемията.

Но лаговите ефектите и върху вътрешното търсене, и върху растежа на пазара на труда, са доста сериозни. Поне още няколко тримесечия ще усещаме негативните последствия.

За пълно възстановяване бихме могли да говорим, ако няма други вълни в началото на 2022 г. И това се показва от прогнозите на Световната банка вчера. Те ревизираха оценката си за България, като очакват ръст от около 2-2,2%.


Все още е много трудно да прогнозираме дали ще има устойчивост, и колко време ще продължи тя.

Ако трябва да обобщя – на макрониво нещата се подобряват, но те няма да продължат да се подобряват, ако държавата не подпомага растежа чрез стимулиране на вътрешното търсене и чрез подпомагане на заетостта със съответните мерки, както знаете за подкрепа на заетостта и най-засегнатите бизнеси.

Безработицата до голяма степен се влияе от сезонния фактор, в момента по естествени причини намалява. Със сигурност е доста далеч от това, което регистрирахме миналата година по това време.

В началото на юни 2020 г. имахме около 300 хил. безработни. Към момента безработицата е по-малко от 5%, което е почти на половината на тези 300 000. Осезаемо има положителна тенденция, но тя е заради мярката 60/40, тъй като по официални данни тя спаси около 250 до 300 хил. работни места.

Чуйте Любослав Костов в звуковия файл.

Снимки: shutterstock.com, Pixabay

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна