Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синът и племенникът на Валерий Гергиев излизат на сцената на зала "България"

| обновено на 10.06.21 в 16:02
Абисал Гергиев (вляво) и Заурбек Гугкаев
Снимка: Василка Баева / sofiaphilharmonic

На 10 юни столичната публика може да види заедно двама музиканти от най-близкото обкръжение на знаменития руски диригент. Това са големият му син Абисал Гергиев и племенникът му Заурбек Гугкаев. 

21-годишният Абисал е пианист, все още студент в Бостънската консерватория. Дебютира на професионалната сцена през 2016 под диригентството на баща си и оркестъра на Мариинския театър. Абисал Гергиев често свири с братовчед си Заурбек Гугкаев, син на сестрата на Валерий Гергиев. 

Предстоящият концерт тази вечер не е първият на Гугкаев в България. Младият музикант е дирижирал „Евгений Онегин“ на сцената на Софийската опера през 2016 година. 

Третият гост в концерта е албанският цигулар Теди Папаврами – който също е гостувал на българската сцена като солист на Софийската филхармония под диригентството на Саша Гьотцел. 

Програмата, която са подготвили да представят пред публиката в столичната зала „България“, е Увертюра-фантазия „Ромео и Жулиета“ от Пьотър Илич Чайковски, Концерт за цигулка и оркестър №3 в си бемол минор, оп. 61 от Камий Сен-Санс и Концерт за пиано и оркестър във фа диез минор, опус 20 от Александър Скрябин. 

Събитието е част от новата фестивална поредица „Потомци следовници“ на Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“.

В среща по време на подготовката за концерта Абисал Гергиев и Заурбек Гугкаев разказват за "Метроном". В превода помага Ангелина Александрова.

Чуйте какво споделиха в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна